Več kot štiri petine vprašanih v anketi Dela je menilo, da bi morala tako Janez Janša kot Zoran Janković dati slovo aktivni politiki. Foto: BoBo
Več kot štiri petine vprašanih v anketi Dela je menilo, da bi morala tako Janez Janša kot Zoran Janković dati slovo aktivni politiki. Foto: BoBo

PS bi moral imeti prihodnjo soboto volilni kongres, na katerem sta za predsednika želela kandidirati tako predsednica vlade Alenka Bratušek kot ljubljanski župan Zoran Janković. Kongres je bil iz previdnosti prestavljen v predvolilni čas, saj so koalicijske stranke zagrozile z odhodom iz vlade, če bi bil morda izvoljen Janković.

Tudi večina sodelujočih v anketi Dela, 57 odstotkov, jih je prav tako menila, da je premierka Bratuškova primernejša za vodenje PS-ja kot Janković, ki mu je dalo podporo le devet odstotkov anketirancev.

Na drugi strani pa je kar tri četrtine anketirancev pripisalo večji vpliv v PS-u Jankoviću, Bratuškovi pa le 13 odstotkov vprašanih.

Podpora Bratuškovi je sicer najvišja tudi med potencialnimi volivci PS-ja, in sicer kar 88 odstotkov. Tudi pri vprašanju o vplivu v stranki privrženci PS-ja odstopajo, saj jih je večji vpliv Bratuškovi pripisalo 29 odstotkov.

Janša in Janković bi morala oditi iz politike
Anketirane so vprašali tudi za mnenje, ali bi se morala Janković in predsednik SDS-a Janez Janša umakniti iz aktivne politike. Večina jih je menila, da bi to morala storiti oba. Pri Jankoviću je tako menilo 86, pri Janši pa 83 odstotkov vprašanih.

Potencialni volivci SDS-a so v večini proti temu, da bi se Janša umaknil (za 39, proti 61 odstotkov). Privrženci PS-ja pa so večinoma za Jankovićev umik, a manj kot povprečni anketiranci (za 54, proti 41 odstotkov).

Nepremičninski davek nima podpore
Delova anketa je pokazala, da je proti nepremičninskemu zakonu kar tri četrtine vprašanih.

Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da davek bolj kot drugi podpirajo simpatizerji SD-ja (42 odstotkov) ter visoko izobraženi in upokojenci (oboji 31 odstotkov). Večina vprašanih pričakuje, 51 odstotkov, da bodo plačevali več, 38 odstotkov pa bodo plačevali veliko več. Da bodo plačevali približno enako, jih ocenjuje le osem odstotkov.