Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po anketi, ki jo je za POP TV opravila Mediana, bi Listo Marjana Šarca volilo 17,2 odstotka vprašanih. SDS-u bi svoj glas namenilo 14,3 odstotka vprašanih, na tretjem mestu ostaja SD, ki bi ga volilo 6,4 odstotka vprašanih.

Levico bi podprlo 5,9 odstotka vprašanih, NSi pa 5,5 odstotka. SNS je s 3,9 odstotka podpore prehitel SMC, ki bi ga podprlo 3,5 odstotka anketiranih, in DeSUS, ki bi ga volilo 2,4 odstotka vprašanih. Sledita še neparlamentarni stranki Pirati, ki bi jih podprlo 2,1 odstotka vprašanih, in SLS, ki je prejel 1,5 odstotka glasov.

18,3 odstotka sodelujočih v anketi je bilo neopredeljenih, 11,6 odstotka vprašanih pa ne bi volilo nobene od naštetih strank.

Podpora Šarčevi vladi spet zrasla

Delo vlade podpira 56 odstotkov vprašanih, 29,2 odstotka vprašanih vlade ne podpira, 14,9 odstotka je neopredeljenih.

Marjan Šarec je po priljubljenosti med politiki na prvem mestu in je glede na prejšnji mesec prehitel predsednika države Boruta Pahorja. Evropska poslanka iz vrst SD-ja Tanja Fajon je na tretjem mestu prehitela komisarko Violeto Bulc. Peti je nosilec liste DeSUS-a za evropske volitve Igor Šoltes, šesti prvak SD-ja Dejan Židan, sledijo predsednik NSi-ja Matej Tonin, evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS-a in prva na evropski listi NSi-ja Ljudmila Novak. Na koncu lestvice so trije predsedniki strank: Karl Erjavec, Miro Cerar in Janez Janša.

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 714 oseb naredila Mediana.