Porazdelitev sedež v parlamentu glede na anketo. Foto: MMC RTV SLO
Porazdelitev sedež v parlamentu glede na anketo. Foto: MMC RTV SLO

Podpora vladi ostaja visoka, v primerjavi s prejšnjim mesecem se je nekoliko zvišala. Da je uspešna, meni 61 odstotkov vprašanih. Tistih, ki mislijo, da dela neuspešno, je v primerjavi z marcem manj, in sicer okoli 33 odstotkov. Število vprašanih, ki niso vedeli, kako bi ocenili delo vlade, je tokrat spet nekoliko večje, je poročal novinar TV Slovenija Saša Krajnc.

Ninamedia je med 9. in 11. aprilom telefonsko anketirala 700 ljudi za RTV Slovenija in Dnevnik.

Podpora političnim strankam
Tudi ta mesec je na prvem mestu Lista Marjana Šarca. LMŠ bi prejel 26,2 odstotka glasov. Drugouvrščeni je znova SDS. Zanj bi glasovalo 14,2 odstotka vprašanih. Na tretje mesto so se spet prebili Socialni demokrati (SD) z 9,6-odstotno podporo anketirancev. Nova Slovenija (NSi) je tokrat četrta, z nekaj več kot sedmimi odstotki glasov. Levico bi volilo 6,4 odstotka vprašanih. Sledijo DeSUS (3,1 %), SAB (1,9 %), SNS (1,5 %), SLS (0,6 %) in SMC (0,5 %).

Glede na prejšnji mesec je LMŠ nekaj odstotnih točk izgubil, SDS in SD sta pridobila, Levica ima že več mesecev podobno, okoli 6-odstotno podporo. Stranka modernega centra pa bi tudi aprila ostala pred parlamentarnim pragom.

Za druge stranke bi glas oddalo pol odstotka vprašanih. Neodločenih je tudi ta mesec okoli 20 odstotkov anketiranih, več, kot jih je bilo marca, je tistih, ki ne bi šli na volitve.

Sedeži v parlamentu bi se razdelili tako:
LMŠ – 37,
SDS – 18,
SD – 12,
NSi – 9,
Levica – 8,
DeSUS – 4.

SAB, SNS, SLS in SMC se tudi aprila ne bi uvrstili v parlament.

Politiki večinoma slabše ocenjeni kot marca
Vrstni red prvih petih na lestvici priljubljenosti je enak. Predsedniku vlade Marjanu Šarcu sledi predsednik države Borut Pahor, tretja je Tanja Fajon, četrta Violeta Bulc, peta Ljudmila Novak, vsi z manjšo podporo.

Nekoliko višjo imajo Milan Brglez na šestem, Zoran Janković na sedmem in Igor Šoltes na osmem mestu.

Med prvih deset sta se uvrstila še Dejan Židan in Matej Tonin. V drugem delu lestvice ni bistvenih sprememb. Na zadnjih dveh mestih sta novinca na lestvici Janez Janša in Eva Irgl, ki zapuščata družbo najbolj priljubljenih politikov. Zamenjala ju bosta Zmago Jelinčič in Miro Cerar.