Borut Pahor je še naprej najbolj priljubljen slovenski politik, med strankami pa SDS. Foto: BoBo
Borut Pahor je še naprej najbolj priljubljen slovenski politik, med strankami pa SDS. Foto: BoBo

Anketa Dela, ki meri podporo političnim strankam, ni prinesla bistvenih sprememb, kar je značilno že za zadnjih osem mesecev, ko je vladajoči SMC zadnjič vodil pred SDS-om. Od septembra 2015 je SDS na prvem mestu s stabilno podporo pri okoli 12 odstotkih, drugi je SMC, ki mu podpora upada, v Delu komentirajo rezultate tokratne ankete.

V rahlem vzponu je ZL, ki se je povsem približal SMC-ju. V rahlem vzponu je tudi SD, ki ohranja četrto mesto, peti je Desus, šesti pa NSi.

Več kot 60 odstotkov volilnega telesa je neopredeljenega - ali ne vedo, katero stranko bi volili, ali se ne bi udeležili volitev ali pa bi najraje volili kakšno drugo stranko. Delež neopredeljenih se je aprila še povečal glede na zadnjo meritev v marcu.

Podpora vladi je aprila nekoliko padla. Kot pozitivno jo ocenjuje le še slabih 13 odstotkov, negativno dobra polovica anketiranih, srednjo oceno pa je vladi podelila slaba tretjina vprašanih, kar je nekoliko več kot marca.

Pahor, Bulc in Fajon najbolj priljubljeni
Na lestvici priljubljenosti politikov so prva tri mesta nespremenjena. Na prvem mestu je predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarja Violeta Bulc, tretja je evropska poslanka Tanja Fajon, prav zadnji je v tem mesecu najbolj padla podpora. Najbolj se je povišala ocena poslanke ZL-ja Violete Tomić, ki se je zavihtela na sedmo mesto in s tem v ZL-ju prehitela Luko Mesca.

Anketo je med 1. in 7. aprilom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 600 odraslih državljanov.