SDS in SD uživata največ podpore v slovenski javnosti, razkriva anketa Vox populi. Foto: BoBo
SDS in SD uživata največ podpore v slovenski javnosti, razkriva anketa Vox populi. Foto: BoBo

Anketa, ki jo je sredi marca izvedla agencija Ninamedia, razkriva, da se je podpora vladi in predsedniku vlade nekoliko dvignila. Da vlada dela uspešno, meni 29,5 odstotka vprašanih, medtem ko dve tretjini vprašanih (67 odstotkov) delo vlade Mira Cerarja ocenjujeta za neuspešno.

Največ podpore med strankami še vedno uživa največja opozicijska stranka SDS, ki ji je sicer podpora nekoliko padla in jo zdaj podpira 16,8 odstotka vprašanih. Na drugem mestu so Socialni demokrati z 10,8 odstotka podpore, tretje mesto pa je pripadlo Stranki modernega centra, ki jo podpira 9,8 odstotka vprašanih. Vztrajno pa raste tudi odstotek vprašanih, ki sploh ne bi odšli na volišča.

Trem najpopularnejšim političnim strankam sledijo Združena levica (8,7 odstotka), Nova Slovenija (4,1 odstotka) in DeSUS (3,5 odstotka).

Med 22 politiki je predsednik republike Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen, a ocenjen slabše kot prejšnji mesec. Na drugem in tretjem mestu sta se zamenjali Tanja Fajon in Violeta Bulc, tudi njima je ocena nekoliko padla. Predsednik vlade Miro Cerar se je povzpel za eno mesto in je zdaj šesti najbolj priljubljen politik v državi.

Telefonsko anketo je Ninamedia opravila med 15. in 17. marcem na vzorcu 700 anketiranih.