SDS bi avgusta volilo 15,3 odstotka vprašanih v anketi Dela. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
SDS bi avgusta volilo 15,3 odstotka vprašanih v anketi Dela. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Avgustovska anketa Dela razkriva, da glede priljubljenosti političnih strank ni velikih sprememb. Glede na julij je podpora najbolj upadla SD-ju, in sicer za 2,8 odstotne točke, in NSi-ju, za 3,1 odstotne točke. Druge stranke imajo približno enako podporo, opazno jo je povečal le SLS.

SDS bi tako volilo 15,3 odstotka vprašanih, SD 10,3 odstotka, SMC pa 9,3 odstotka. Na četrtem mestu je Levica s 7,3 odstotka podpore anketirancev. Na petem in šestem mesta sta NSi (5,3 odstotka) in DeSUS (4,9 odstotka).

Med neparlamentarnimi strankami je glede na anketo Dela najbolj priljubljen SNS, ki je dobil 3,7 odstotka glasov anketiranih, sledita pa mu Glas za otroke in družine s 3,4 odstotka, SLS pa z 2,6 odstotka.

Volitev se ne bi udeležilo 13,3 odstotka vprašanih, 11,1 odstotka bi volilo katero od drugih strank, 7,4 ne bi volilo nobene stranke, 6,1 odstotka pa jih ne ve, kako bi volili.

Ocena vladi je padla
Povprečna ocena dela vlade je padla na 2,55 odstotka, medtem ko je julija dobila srednjo oceno 2,73. Delo vlade pozitivno ocenjuje 11,8 odstotka vprašanih, negativno 25,5 odstotka, zelo negativno 17,7 odstotka, srednjo oceno pa ji daje 42,1 odstotka vprašanih.

Pahor ostaja najbolj priljubljen
Na Barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi Borut Pahor, sledijo pa mu Violeta Bulc, Tanja Fajon in Milan Brglez.

Spletno in telefonsko anketiranje je med 27. julijem in 2. avgustom opravilo Delo stik, v njej pa je sodelovalo 1005 anketiranih.