Vrstni red na vrhu je ostal isti. Foto: BoBo
Vrstni red na vrhu je ostal isti. Foto: BoBo

Družba Mediana je 777 ljudi vprašala, katero stranko bi volili na hipotetičnih parlamentarnih volitvah ta konec tedna. Izid?

SDS-u je podpora zrasla z 18,2 odstotka prejšnji mesec na 19,6 odstotka. LMŠ-ju je padla s 16,6 na 13,8 odstotka. Levico bi podprlo sedem odstotkov vprašanih (februarja 7,9), SD 6,7 odstotka (7,9), NSi pet odstotkov (4,1), DeSUS trije odstotki (2,2), SNS 2,5 odstotka (3,6) in SMC 2,5 odstotka vprašanih, kar je enako kot februarja.

Trem članicam nove koalicije se je torej izid izboljšal, hkrati po navedbah Dela kaže, da se tudi zamere, ki naj bi jih volilno telo imelo predvsem do SMC-ja, v rezultatih ne kažejo. Dvema članicama nekdanje koalicije pa je izid padel, prav tako Levici.

Neopredeljenih je 19,3 odstotka vprašanih, kar je skoraj pet odstotnih točk več kot pred mesecem dni. Nobene stranke ne bi volilo osem odstotkov vprašanih, 2,5 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, en odstotek pa bi oddal prazno glasovnico, navaja Delo.

Priljubljenost posameznih politikov

Na Barometru priljubljenosti ostaja vodilni predsednik republike Borut Pahor. Za njim pa se je podoba lestvice precej spremenila. Največji padec ocene je doživel odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec, ki je končal na petem mestu. Precej bolje kot v preteklosti so se vprašani izrekli o novem mandatarju Janezu Janši, ki je bil do zdaj praviloma na repu razvrstitve, zdaj je 16. Ne glede na to, da je bil SDS ves ta čas na prvem ali drugem mestu med strankami.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je med 25. februarjem in 5. marcem za Delo izvedel kombinirano telefonsko in spletno anketo na reprezentativnem vzorcu 777 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je na tretjem mestu, prvak NSi-ja Matej Tonin na 10., obema je podpora zrasla. Prvemu možu SMC-ja Zdravku Počivalšku pa je podpora padla in je na 14. mestu.

Nadaljuje se tudi trend zniževanja ocene dela odhajajoče vlade in državnega zbora, čeprav bo ta v isti sestavi delal še naprej. Vlada je dobila srednjo oceno 2,40, prejšnji mesec 2,59. Državni zbor pa ima srednjo oceno 2,33, prejšnji mesec 2,40.

Čeprav je bila pred dobrim mesecem velika večina anketiranih, skoraj 63 odstotkov, naklonjena predčasnim volitvam, se zdi, da je novo razporeditev v sklicu državnega zbora večina razmeroma dobro sprejela, navaja Delo.