Javno zdravstvo je po anketi Dela bližje starejšim od 46 let. Foto: MMC RTV SLO
Javno zdravstvo je po anketi Dela bližje starejšim od 46 let. Foto: MMC RTV SLO

Zelo dobre izkušnje z zdravstvom ima sedem odstotkov vprašanih v Delovi anketi, 37 odstotkov jih ima dobre izkušnje, 29 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da z zdravstvom nimajo niti dobrih niti slabih izkušenj. Slabe izkušnje ima 15 odstotkov vprašanih, zelo slabe štirje odstotki. Pet odstotkov anketirancev nima izkušenj z zdravstvom, trije odstotki pa so odgovorili z ne vem.

Na vprašanje, kakšen zdravstveni sistem vam je bliže, je 46 odstotkov vprašanih odgovorilo, da javno zdravstvo, 44 odstotkom je bližja mešanica javnega in zasebnega zdravstva, zasebno zdravstvo pa je najbližje štirim odstotkom vprašanih. Šest odstotkov jih je odgovorilo z ne vem.

Mešanica javnega in zasebnega zdravstva je bliže mlajšim, starim od 18. do 35. leta, medtem ko je izključno javno zdravstvo bliže starejšim od 46 let.

Povprečna ocena zdravstva: 3
Anketiranci so slovensko zdravstvo ocenili s povprečno oceno tri. Šest odstotkov anketirancev meni, da je zdravstvo zelo negativno, 20 odstotkov je takih, ki menijo, da je zdravstvo negativno, z niti pozitivno niti negativno oceno ga je ocenilo 42 odstotkov vprašanih. Pozitivno ga ocenjuje 23 odstotkov vprašanih, zelo pozitivno pa trije odstotki. Šest odstotkov jih ocene ni podalo.

Najpogosteje zdravstvo pozitivno ocenjujejo mlajši anketiranci in tisti, ki živijo v manjših mestih, negativno pa ljudje, ki živijo na vasi.

Večina za vpis pravice do vode v ustavo
V anketi Dela so preverili tudi mnenje o vpisu pravice do pitne vode v ustavo ter o novi pokojninski reformi. Pobudo za vpis pravice do vode v ustavo podpirata dve tretjini sodelujočih v anketi, ne podpira pa je dobra desetina.

Potrebo po novi pokojninski reformi podpira 44 odstotkov vprašanih, da ni potrebe, meni slaba tretjina, četrtina vprašanih pa je neodločenih. Novo pokojninsko reformo podpirajo predvsem mlajši anketiranci, stari od 18 do 35 let, in tisti z visokošolsko izobrazbo.

Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov med 30. majem in 2. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.