5. junija bo 'super referendumski' dan. Volivci bodo odločali o usodi kar treh zakonov. Sicer pa 50,4 odstotka vprašanih meni, da prodaja Mercatorja ni potrebna. Foto: MMC RTV SLO
5. junija bo 'super referendumski' dan. Volivci bodo odločali o usodi kar treh zakonov. Sicer pa 50,4 odstotka vprašanih meni, da prodaja Mercatorja ni potrebna. Foto: MMC RTV SLO

Anketo je za RTV Slovenija izvedel Inštitut Mediana. Med 3. in 5. majem so anketirali 700 volivcev.

Anketa o referendumih

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je za RTV Slovenija opravila prvo merjenje razpoloženja volivcev v predreferendumskem času. Rezultati, zbrani med 700 anketiranimi polnoletnimi državljani, kažejo, da so volivci na splošno naklonjeni spremembam pokojninskega sistema, manj pa predlogu, ki ga je pripravila vlada in o katerem bodo 5. junija odločali na referendumu.

Za reformo 24,2 %, proti 39,3 %
42,9 odstotka vprašanih bo na ta dan zagotovo odšlo na volišča, 19,7 odstotka pa jih bo zagotovo ostalo doma. Ta trenutek bi pokojninsko reformo podprlo 24,2 odstotka anketiranih, 39,3 odstotka pa bi glasovalo proti. Kar četrtina (25,2 odstotka) je še neodločena.

Vse, kar vas zanima o pokojninski reformi, vprašajte avtorja zakonskega predloga Petra Pogačarja. Po e-pošti na naslov tv.konferenca@rtvslo.si ali po telefonu na številki 472 00 20 ali 472 00 21.

Odgovore bo posredoval v TV konferenci o pokojninski reformi, ki bo na sporedu v ponedeljek, ob 21.00 na TV SLO 1.

Od tistih, ki bodo glasovali za, jih je 42,6 odstotka prepričanih, da je vladni predlog reforme dober, 40,7 pa jih meni, da predlog sicer ni dober, a je pokojninska reforma nujna, zato jo bodo podprli. Tudi 62,2 odstotka tistih, ki bodo na referendumu glasovali proti, je mnenja, da bi sicer morali spremeniti sistem upokojevanja, ampak ne na način, kot to želijo predlagatelji. 24,6 odstotka tistih, ki so proti, pa meni, da spremembe niso potrebne.

Proti zakonu o preprečevanju dela na črno 42,8 %
5. junija bosta ob pokojninskem še dva referenduma - referendum o zakonu o preprečevanju dela na črno in referendum o zakonu o arhivskem gradivu. Omejitev dela na črno podpira več kot polovica vprašanih (52,4 %), 39,2 odstotka pa take omejitve ne podpira. A vladnemu načinu boja proti delu na črno se na referendumu ne obeta podpora - anketa kaže, da bi zakon podprlo 27,5 odstotka vprašanih, 42,8 odstotka bi jih glasovalo proti, 20,3 odstotka pa jih je še neopredeljenih.

Za omejitev dostopa do arhivov 29 %, proti 35,3 %
Delno omejevanje dostopa do arhivov prav tako ne uživa podpore, saj je proti temu 42,1 odstotka anketirancev, 34,4 odstotka bi omejevanje sprejelo, 23,4 odstotka pa o tem nima izoblikovanega mnenja. In kako bodo glasovali na referendumu? 29 odstotkov jih bo vladni zakonski predlog podprlo, 35,3 bo glasovalo proti, 24,7 odstotka pa se o tem še ni odločilo.

32,9 % za predčasne volitve
So bili pa anketiranci precej bolj razdeljeni pri najboljšem scenariju, ki naj bi sledil trenutni koalicijski krizi. 32,9 odstotka bi jih najraje odšlo na predčasne volitve, 32,6 jih 'navija' za prenovo vlade. Manjši odstotek bi jih zamenjalo premierja (6,4 %) oziroma pustilo vladati manjšinsko vlado (7,7 %).

Rezultate ankete poglejte tudi v spodnjih razpredelnicah. (S klikom na razpredelnico se ta poveča.)

Anketo je za RTV Slovenija izvedel Inštitut Mediana. Med 3. in 5. majem so anketirali 700 volivcev.

Anketa o referendumih