Na tokratnem referendumu bodo volivci in volivke odločali kar o treh referendumskih vprašanjih. Foto: MMC RTV SLO
Na tokratnem referendumu bodo volivci in volivke odločali kar o treh referendumskih vprašanjih. Foto: MMC RTV SLO
Kampanja se začenja

Volivke in volivci bodo 5. junija odločali o kar treh referendumskih vprašanjih, in sicer o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Referendumska vprašanja:
1. Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) (EPA 502-V), ki ga je sprejel državni zbor na seji 29. marca 2011?
2. Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 23. decembra 2010?
3. Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva in arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 4. februarja 2011?

Za sodelovanje v kampanji potrebna prijava
Zakon narekuje, da se volilna kampanja lahko začne 30 dni pred referendumom, končati pa se mora najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 3. junija opolnoči. Za sodelovanje v referendumski kampanji se je treba tudi uradno prijaviti kot organizator, in sicer je to treba storiti do 11. maja. Ker bodo hkrati potekali trije referendumi, bodo morale biti tudi kampanje ločene za vsak referendum posebej, organizatorji pa bodo morali za vsako kampanjo odpreti ločen transakcijski račun.


Vlada bo za kampanjo namenila 200.000 evrov
Kdo vse bo vstopil v referendumsko kampanjo, še ni znano, so pa v vseh parlamentarnih strankah, z izjemo SNS-a, napovedali, da bodo sodelovali v kampanji za vse tri zakone. V vseh treh kampanjah bo sodelovala tudi vlada, ki bo za kampanjo iz proračuna namenila 200.000 evrov.

Nekateri organizatorji pa bodo sodelovali le v kampanji za enega izmed zakonov. Zveza svobodnih sindikatov bo tako volivce nagovarjala le v kampanji pred referendumom o pokojninski reformi.

Za posamezno kampanjo bodo organizatorji lahko porabili po največ 0,25 evra na volilnega upravičenca oz. največ 425.000 evrov. Vendar napovedujejo, da se bodo v kampanjo podali z bolj skromnimi oziroma minimalnimi sredstvi.

Kampanja se začenja