Vpletenost v organizacijo protestov Pelku pismo pripisuje tudi na podlagi tega, da je med prvimi nosil majico z napisom Gotof je. Foto: BoBo
Vpletenost v organizacijo protestov Pelku pismo pripisuje tudi na podlagi tega, da je med prvimi nosil majico z napisom Gotof je. Foto: BoBo
Domnevni pobudniki protestov zanikajo vpletenost

Po poročanju Dela in Slovenskih novic anonimno pismo trdi, da so organizatorji protestov v Mariboru Saša Pelko, Marko Pigac in Matej Špehar. Pelka pismo opisuje kot lastnika in direktorja podjetja Mediasplet ter nekdanjega člana strank AS in Zares, na svetniških volitvah v Mariboru pa naj bi bil eden izmed elektorjev. "Volitev se je udeležil z majico Gotof je!, v času, ko še nihče ni imel teh majic, saj so jih kasneje natisnili. Vsaj desetletje je znan in aktiven na slovenski internetni sceni. Je dober prijatelj spletnih koordinatorjev Marka Pigaca in Mateja Špeharja," piše v anonimnem pismu.

Pigac je dolgoletni fotograf, ki deluje za različne medije, kar mu daje pomembno vlogo, piše v pismu: "Je lastnik spletnega portala Pigac.si, ki zagotavlja fotografski material, pripravlja posnetke in skrbi za informiranje novinarjev. Sodi med tiste, ki so zavajali, češ da so policiste napadale Viole. Njegova vloga je, da pripravlja fotomontaže in jih distribuira."

Za Špeharja pa pismo navaja, da je najbolj znan slovenski strokovnjak za Facebook. "Je bivši novinar Radia Hit in prijatelj Saša Pelka. Na zadnjih mariborskih demonstracijah je na spletni strani Livestream organiziral prenos v živo demonstracij z mariborskega trga," je zapisano.

Pismo še navaja, da je bil začetni koordinator požigov radarjev Rok Peče, operativno pa so jih "izvajali mariborski fantje, ki so nekoč posnemali ameriško različico oddaje JackAss".

Pigac: Sem le fotoreporter
Pigac je v izjavi za javnost zapisal, da ni nikjer nikogar nikoli hujskal ali kakor koli podpihoval h kaznivim dejanjem, prav tako da ne upravlja spletne strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora. "Sem le fotoreporter, najboljši v svoji branži - prav tako veljam za tistega, ki ima ekskluzivne zgodbe iz Maribora - ki na svojem osebnem Facebook profilu realno poroča in javnost obvešča o stanju v Mariboru," je zapisal. Dodal je še, da ne želi, da se ga povezuje z Violami, in navedel, da se Viole kot organizirana navijaška skupina tudi po njihovih lastnih navedbah niso udeležile nobenih dosedanjih protestov.

Tudi Pelko in Špehar zavračata navedbe iz pisma
V odzivu za STA je svojo vpletenost v organizacijo protestov zanikal tudi Pelko in dejal, da pozna le dve osebi, ki se omenjata v povezavi s tem. Dodal je še, da je majico z napisom Gotof je kupil najmanj teden dni po tem, ko se je ta slogan pojavil v javnosti. Špehar pa je na svoji spletni strani zapisal, da se je protestov udeležil kot novinar, prenos v živo pa pripravil zato, ker je vedel, da "bo to zagotovo najbolj gledana stvar tega trenutka". Priznava, da pozna Pelka in Pigaca, a zanika, da bo imel kar koli z organizacijo protestov.

Tudi Rok Peče kategorično zanika, da bi imel kar koli s požigi radarjev. Kot pravi, ga žalosti, da sliši take stvari. "Vem, da sem trn v peti nekomu, nisem si pa mislil, da sem tako velik," je dejal.

Domnevni pobudniki protestov zanikajo vpletenost