Čeprav zakon pravico do javnega zbiranja, zagotovljeno v ustavi, v določenih primerih omejuje, na to ne smemo gledati zgolj formalistično, meni Teršek. Foto: BoBo
Čeprav zakon pravico do javnega zbiranja, zagotovljeno v ustavi, v določenih primerih omejuje, na to ne smemo gledati zgolj formalistično, meni Teršek. Foto: BoBo
Čander opozarja, da ni bila povečana stopnja represije nikoli v zgodovini produktivna. Foto: BoBo
Infodrom: Zakaj je pomembno, da so vodilni pošteni?

Teršek meni, da lahko zato razumemo notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je proteste označil za "ilegalne" in napovedal, da bodo poiskali organizatorje mariborskega protesta. "Takšna je pač policijska logika," je dejal Teršek in opozoril, da bodo sodniki, če bodo ti postopki prišli na sodišča, najverjetneje razmišljali drugače.

Pravica do združevanja je namreč ena izmed temeljnih pravic, je poudaril Teršek. Čeprav ustava v 42. členu zagotavlja pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, pa določa tudi, da so zakonske omejitve te pravice dopustne, če to med drugim zahteva varnost države ali javna varnost.

Zakon o javnih zbiranjih razlikuje med različnimi vrstami zborovanj in shodov, en je tudi neorganizirani shod. 32. člen Zakona o javnih zbiranjih tako pravi: "Če policija na kraju samem ugotovi, da je prišlo do neorganiziranega shoda, opozori udeležence, da shod ni organiziran po določbah tega zakona in da so dolžni upoštevati navodila in ukrepe policije. V kolikor na shodu pride do ravnanj, zaradi katerih je potrebno shod razpustiti, ga policija razpusti." Vprašanje je torej, ali lahko policija pozove k prekinitvi takšnega spontanega in neprijavljenega shoda, če je ta miren.

Čander: Kaj po Kanglerju?
Za komentar mariborskega protesta smo prosili programskega direktorja Evropske prestolnice kulture (EPK) Mitjo Čandra. "Vse skupaj vidim kot izbruh splošnega besa in nezadovoljstva. Maribor je v izrazito težki situaciji celo tranziciji. Sedanja kriza je prebivalce še dodatno prizadela. V županu Kanglerju so prepoznali simbol celotne politične elite in usmerili svoj bes nanj," je dejal Čander, ki je dodal, da je EPK eden pozitivnih elementov v mestu.

Čander meni, da je Kanglerjev odstop neizogiben: "Sam odstop se bo verjetno itak zgodil prej ali slej, ker je politična oblast v Mariboru do te mere blokirana, da ne more izvajati osnovne funkcije - povezovanje različnih družbenih sfer in učinkovito upravljanje mesta." Čander pri tem opozarja, da Kanglerjev odhod "ne bo dovolj za normalizacijo razmer, ampak se bomo morali vprašati o vzrokih takšnega stanja".

"Ni pa jasno, kaj se bo po tem odstopu zgodilo. Lahko se zgodi zgolj hipna katarza in kmalu mesto zopet potone v kaos, morebiti še večji, kot je zdaj. Lahko pa se začne neki demokratični proces in se mesto postavi na noge. Mislim pa, da bo usoda Maribora na neki način odločilno vplivala na usodo celotne države," je dejal Čander.

Dejavnosti v okviru EPK-ja zaradi protestov niso ogrožene, zagotavlja Čander. "Mislim, da je vsem v mestu jasno, da je prav kultura v letošnjem letu tisti osnovni gradnik neke pozitivne samozavesti," je dejal.

SDS in NSi zahtevata sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Razlog je, kot pravijo, pozivanje k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih ob mariborskih protestih.

"Represija ni bila nikoli produktivna"
Čander sicer meni, da mera policijske represije ni bila primerna, in dodaja: "Če se bo spirala represije in uličnega nasilja nadaljevala, bomo priče še hujšim prizorom, kajti nikoli v zgodovini ni bilo tako, da bi bila povečana stopnja represije produktivna."

Infodrom: Zakaj je pomembno, da so vodilni pošteni?