Čeprav je Kangler še v ponedeljek dopoldne po sestanku mestne koalicije zatrdil, da je ta trdna, pa kaže, da ni tako. Potem ko je že pretekli teden SDS napovedal, da bo oblikovala alternativo Kanglerjevi politiki v mestu, so tudi iz DeSUS-a sporočili, da bodo verjetno zapustili župana. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav je Kangler še v ponedeljek dopoldne po sestanku mestne koalicije zatrdil, da je ta trdna, pa kaže, da ni tako. Potem ko je že pretekli teden SDS napovedal, da bo oblikovala alternativo Kanglerjevi politiki v mestu, so tudi iz DeSUS-a sporočili, da bodo verjetno zapustili župana. Foto: MMC RTV SLO
Protest v Mariboru
Mnenje o aktualnem dogajanju v Mariboru je izrazila tudi mestna opozicija, ki sicer od župana pričakuje odstop. Foto: BoBo
"Posamezni protestniki so čez ograjo začeli v policiste metali bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in druge predmete. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza, so policisti razpustili shod in uporabili prisilna sredstva," pojasnjujejo na policiji. Foto: BoBo
Protest v Mariboru
Na Trgu svobode v Mariboru je bil v ponedeljek neorganiziran protestni shod. Foto: BoBo

Franc Kangler je stopil pred novinarje in zatrdil, da zaradi granitnih kock ne bo odstopil. Vzel si bo 10 dni časa za premislek, nato pa se bo odločil o nadaljnjih korakih. Skušal bo govoriti s čim več ljudmi, tudi z organizatorji protestov in navijaško skupino Viole, ki ji vidi kot mogoče povzročitelje nasilnih izgredov, je za MMC sporočila Ana Bučar (TV Maribor).

Kangler je ob tem znova pozval organizatorje protestov, da se sestanejo z njim in se pogovorijo. "Želel bi se z njimi pogovoriti, ker mislim, da je to edini način," je poudaril. Ob tem je še dejal: "Kot župan tega mesta obžalujem, da so ti protesti, ki so na začetku bili mirni, prerasli v fizično obračunavanje med protestniki in policijo. Obžalujem tudi, da so bili nekateri tudi poškodovani, med njimi tudi policisti in novinarji."

"Mislim, da z granitnimi kockami in drugim fizičnim obračunavanjem v politiki ne bomo našli dialoga," je še povedal in dodal: "Želim si, da bi se v mestu stanje umirilo. Umirilo tudi na ta način, da bi lokalne službe lahko normalno delale." Prepričan je namreč, da je nedopustno, da se nekaterim uslužbencem mestne uprave grozi in se njihovi osebni podatki objavljajo na Facebooku.

Opozicija bo zahtevala razpustitev mestnega sveta
Po vročih protestih so mariborske ulice zdaj mirne. Na družbenem omrežju se udeleženci protesta distancirajo od nasilja, prvi odzivi prihajajo tudi iz opozicije. Ta bo po poročanju naše kolegice iz TV Maribor Tatjane Kren zahtevala razpis izrednih lokalnih volitev. O predlogu bo moral na izredni seji odločati mariborski mestni svet, kjer ima župan Franc Kangler, po včerajšnjem sestanku koalicije sodeč, še zmeraj večinsko podporo.

Največje demonstracije proti županu
Maribor je v ponedeljek doživel največje proteste v samostojni državi, s katerimi so protestniki zahtevali odstop župana Kanglerja. Zbralo se je okoli 10.000 ljudi, vzklikali so "Gotof je" in "Mi smo Maribor", sprva mirno zborovanje pa so prekinili nekateri nasilni izgredi. Zagorela sta tudi dva radarja. Policija se je odzvala s solzivcem in protestnike razgnala po mestu. Končna bilanca spopada med policijo in delom protestnikov je poškodovanih sedem policistov, 14 službenih vozil ter trije konji. Poškodovanih je bilo tudi nekaj protestnikov, 27 so jih policisti pridržali.

Iz UKC-ja Maribor so medtem sporočili, da so pregledali 22 ljudi, 11 jih je bilo policistov, 11 pa protestnikov. Dva policista in enega protestnika so čez noč obdržali na opazovanju na oddelku za travmatologijo.

Kangler išče povezave s predsedniško kampanjo
Župan Kangler pred množico ni stopil. Za časnik Večer je dejal, da ne gre na trg, ker nima smisla. "Na zadnjem shodu na Rotovškem trgu se je pokazalo, da niso za demokratični dialog." Prepričan je, da so protesti delo organizirane skupine, ki je vzpostavila stran na Facebooku - Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora. Skupini se je pridružilo že več kot 23.000 ljudi, Kangler pa verjame, da so za to plačani.

"Nekdo se ne strinja z lokalno politiko v mestu, z dialogom v mestnem svetu in v državi. Verjetno je tudi malo napetosti med predsedniškima kandidatoma in se želi v Mariboru kampanja preusmeriti od volitev, s tem pa škoditi Borutu Pahorju," je v pogovoru za Večer proteste povezal s političnim dogajanjem v državi. Trenutnemu predsedniku Danilu Türku očita, da k odstopu poziva le njega, ne pa tudi koprskega župana Borisa Popoviča ali ljubljanskega župana Zorana Jankovića, proti katerima so tudi vložene kazenske ovadbe. "Tudi meni ni nič dokazano. Nimamo enotnih kriterijev!"

"Distanciramo se od nasilja"
Da se protesti in zahteve po njegovem odstopu ne bodo končali, pišejo tudi županovi nasprotniki na družbenih omrežjih. Se pa distancirajo od nasilnih dogodkov, ki so se zgodili predvsem pred občinsko stavbo. "Nasilje ni rešitev! Ostro se distanciramo od današnjih izgredov nekaterih posameznikov, do katerih je prišlo po premiku s Trga svobode na Maistrov trg! Z mirnimi protesti bomo nadaljevali, vse dokler diktator ne odstopi! Upamo, da bo policija nasilneže obravnavala kot posameznike, saj smo kot celota miroljubni in razumni ljudje!" so zapisali na Facebooku.

Gorenak o nezakonitih protestih
Hkrati pričakujejo, da bo tudi policija izvedla preiskavo in ukrepala zoper tiste policiste, ki so prekoračili svoja pooblastila. Notranji minister Vinko Gorenak je že napovedal preiskave, toda proti organizatorjem protesta. "Tudi če nekdo misli, da je anonimen organizator, je odgovoren za škodo in odgovoren za nasilje. In naredili bomo vse, da se ti ljudje izsledijo in pripeljejo pred roko pravice," je poudaril ter proteste označil za nezakonite. "Velika večina ljudi je zlorabljena; zlorabljena od skupine nekaj sto organizatorjev, ki so izzvali tudi nasilje," je dodal.

Tribuna Radia Maribor: Odzivi na proteste in policijske ukrepe
Partljič: Odstop Kanglerja bi preprečil proteste
Vinko Gorenak o protestih v Mariboru
Proti Kanglerju protestirali tudi upokojenci
Tribuna Radia Maribor: Odzivi na proteste in policijske ukrepe
Partljič: Odstop Kanglerja bi preprečil proteste
Vinko Gorenak o protestih v Mariboru
Proti Kanglerju protestirali tudi upokojenci