Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Po poročanju več medijev je generalni direktor policije Anton Olaj ovadil nekdanjega ministra, predsednika državnega zbora in poslanca Pavla Gantarja zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter, objavljenem 9. oktobra, ki se nanaša na demonstracije 5. oktobra v Ljubljani, kjer je bila množična uporaba več različnih policijskih prisilnih sredstev: "Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!"

Foto: Twitter, zajem zaslona
Foto: Twitter, zajem zaslona

Kot je poročal portal 24ur, je generalni direktor Gantarjev zapis na Twitterju opazil naslednji dan, vsebina mu je povzročila "občutek prizadetosti" in je menil, da gre za objektivno žaljiv zapis, saj naj bi avtor zapisa posegel v njegove osebne pravice in se do njega žaljivo vedel, ker je policist z dolgoletnim delovnim stažem na najrazličnejših delovnih mestih v policiji.

Po prejetem pisnem predlogu Olaja za uvedbo postopka o prekršku so policisti iz Dolenjskih Toplic Gantarja obvestili, da so na podlagi Olajevega pisma in ugotovitev policistov izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka o prekršku.

Pavel Gantar je prepričan, kot navaja 24 ur, da njegov zapis sodi v ustavno zajamčeno pravico svobode govora. Kot je dejal, je njegov tvit odziv na tvit Marjete Pije Cevc, v katerem je ta potarnala, da je življenje v mestu zaradi demonstrantov postalo težje. Sam ji je ironično pritrdil z navedbo, da niso krive le demonstracije, pač pa tudi način, kako demonstracije zatirajo, poroča N1.

Olaj ovadil tudi poslanca SD-ja Nemca

Portal N1 je poročal, da je SD potrdil, da je Olaj ovadil tudi njihovega poslanca in predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaža Nemca.

Generalni direktor policije mu očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, ki naj bi ga Nemec storil s tviti in izjavami v medijih, v katerih naj bi Olaja povezoval z neonacisti. Za katere tvite konkretno gre, naj Nemec tudi po novembrskem zaslišanju na Policijski upravi Ljubljana ne bi vedel.