Panjana je na mesto predsednika ljubljanskega višjega sodišča na začetku meseca imenoval sodni svet. Dolgoletni predsednik višjega sodišča Jernej Potočar odhaja v pokoj. Foto: BoBo
Panjana je na mesto predsednika ljubljanskega višjega sodišča na začetku meseca imenoval sodni svet. Dolgoletni predsednik višjega sodišča Jernej Potočar odhaja v pokoj. Foto: BoBo
Sveče pred sodiščem po sodbi v primeru Patria
Podporniki, obsojeni v zadevi Patria na prvi stopnji, so se na sodbo odzvali s prižiganjem sveč pred poslopjem sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Kot ocenjuje Panjan, je prišel na urejeno in dobro kadrovsko zasedeno sodišče, ki je bilo do zdaj dobro vodeno. Se bo pa tudi na tem sodišču odražala problematika prvostopenjskih, zato bo treba pozornost nameniti enakim področjem, torej večjim kazenskim in gospodarskim zadevam. Predvsem pri zadnjih čas reševanja v primerjavi z drugimi oddelki ni tak, kot bi moral biti, je povedal. Civilno, izvršilno in prekrškovno področje pa so po njegovi oceni neproblematična.

Mineva pol leta od zaveze državljanom
Vlada in sodstvo sta sredi leta 2013 podpisala zavezo državljanom, s katero so se med drugim zavezali k hitrejšim sodnim postopkom. Tako naj bi prihodnje leto povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kot eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo samo tri mesece.

Po napovedi Panjana bo to zavezo zaradi ciljev, ki naj bi jih dosegli do začetka junija, javnost v pomladnih mesecih večkrat izpostavljala. Poudaril je, da gre pri zavezi za povprečno pričakovane čase, zato bo kakšna obsežnejša zadeva kljub vsemu še prebila rok.

Ciljem zaveze pa so se na nekaterih področjih že močno približali, kaže po besedah Panjana analiza, ki jo je opravil kot vodja ljubljanskega okrožnega sodišča. Podobno velja tudi za višje sodišče, je dodal. "Upam, da se ta zaveza ne bo s strani koga pikolovsko analizirala," je poudaril Panjan. Sicer pa sodstvo tako izrazitih pozitivnih premikov po njegovi oceni še ni doživelo.

Patria, patria, patria
Višje sodišče bo v letu 2014 obravnavalo enega najodmevnejših sodnih procesov v zadnjem času, zadevo Patria. Pred pozornostjo javnosti in kritikami ne bodo bežali, zatrjuje Panjan. Je bilo pa to sodišče po njegovih besedah vsaj od dela medijev "že nekoliko na zalogo kritizirano glede te zadeve".

Odločitev bo gotovo deležna kritik, kakršna koli že bo, meni Panjan. "Glede tega z naše strani ni nobene skrbi. Tega se zavedamo. To nas v ničemer ne straši," je poudaril. Na normalne kritike bodo pripravljeni in bodo nanje odgovarjali, na kritizerstva pa ne, je še dodal.