Zoper Tomaža Simoniča naj bi bile odrejene tudi posebne operativne metode in sredstva dela, ki vključujejo tudi prisluškovanje. Foto: MMC RTV SLO
Zoper Tomaža Simoniča naj bi bile odrejene tudi posebne operativne metode in sredstva dela, ki vključujejo tudi prisluškovanje. Foto: MMC RTV SLO
V vodstvu Apeka zatrjujejo, da je bilo njihovo delovanje ves čas zakonito. Foto: MMC RTV SLO
V Apeku delo spet poteka

.

Iz PU-ja Ljubljana so sporočili, da predkazenski postopek še vedno poteka, v okviru tega pa kriminalisti nadaljujejo preiskovalna dejanja, kot so hišne preiskave in zaseg predmetov. Zaradi občutljivosti faze, v kateri je preiskava, pa za zdaj ne dajejo drugih informacij.

Iz Apeka pa so sporočili, da je danes delo na agenciji potekalo nemoteno. Direktor agencije Tomaž Simonič je dejal, da je preiskava posledica anonimne prijave, ki je po njegovih besedah neutemeljena in posledica načrtovanih kadrovskih sprememb. "Število izvedbenih in svetovalnih pogodb se je vsekozi uravnavalo glede na našo regulatorno vlogo, povečani obseg dela in razmerje med obsegom dela ter številom zaposlenih," so v zvezi s tem sporočili iz Apeka. Glede pisanja medijev, da naj bi se število svetovalnih pogodb občutno povečalo po prihodu pravnika Gregorja Dobrile, pa v agenciji odgovorajajo, da se je število le-teh 1. decembra 2008, ko je postal vodja podpornih dejavnosti, zmanjšalo.

Po do zdaj znanih podatkih v zvezi s primerom ni bil pridržan nihče. Delo sicer poroča, da je bil pri hišni preiskavi prisoten tudi zagovornik direktorja Apeka Marko Bošnjak, ki je dejal, da sta bili povod za preiskavo anonimni prijavi, ki sta bili poslani na policijo in komisijo za preprečevanje korupcije.

Simoniču naj bi prisluškovali
Dejal je še, da vodstvo Apeka konstruktivno sodeluje s policijo, saj želi, da se stanje čim prej razjasni. Vodstvo je ves čas delovalo zakonito, prijavi pa sta popolnoma neutemeljeni, je še povedal Bošnjak.

Finance pa pišejo, da preiskava na Apeku ni nobeno presenečenje, saj so kriminalisti agencijo in njenega direktorja Simoniča nadzorovali že precej časa. Akcija se je napovedovala že nekaj dni, so dejali viri časnika, zoper Simoniča pa naj bi bile odrejene tudi posebne operativne metode in sredstva dela, ki vključujejo tudi prisluškovanje.

So Simoniču šteti dnevi?
Kot je znano, so policisti in kriminalisti preiskavo na sedežu Apeka začeli v torek zgodaj zjutraj zaradi suma storitve kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Na Apeku so domnevali, da so preiskavo sprožili zaradi anonimne prijave, ki je posledica napovedanih kadrovskih sprememb. Drugi pa so ugibali, ali je preiskava povezana s podelitvijo frekvence UMTS Tušmobilu brez razpisa in brez plačila.

Tretji scenarij pa omenja svetovalne pogodbe, katerih število naj bi se občutno povečalo, odkar se je v agenciji zaposlil pravnik Gregor Dobrila. Kot piše časopis Dnevnik, naj bi se s 181.000 evrov vrednih sklenjenih svetovalnih pogodb leta 2006 znesek povečal na 421.000 evrov leta 2007 ter na 432.000 evrov za svetovalne pogodbe lani. Časopis še piše, da obstaja možnost, da bo direktor Simonič kmalu razrešen. To mora na predlog resornega ministrstva (zdaj še ministrstvo za gospodarstvo, kmalu pa bo to ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo), storiti vlada.

A. M.

V Apeku delo spet poteka