V Apeku menijo, da je za preiskavo krivo predvideno zmanjšanje zaposlenih, mnogi pa se bolj nagibajo k sporni dodelitvi frekvence Tušmobilu. Foto: MMC RTV SLO
V Apeku menijo, da je za preiskavo krivo predvideno zmanjšanje zaposlenih, mnogi pa se bolj nagibajo k sporni dodelitvi frekvence Tušmobilu. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Simonič
Tomaž Simonič je direktor Agencije za pošto in elektronske telekomunikacije. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti na Apeku

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, vodstvo Agencije za pošto in elektronske komunikacije v preiskavi "ves čas konstruktivno sodeluje, saj želi, da se celotna situacija čim prej razjasni, saj je agencija ves čas ravnala in ravna zakonito.« Na Apeku sicer načrtujejo kadrovske spremembe, ki predvidevajo tudi določeno zmanjšanje števila zaposlenih.

UMTS in svetovalne pogodbe?
Sedež agencije so namreč že zelo zgodaj zjutraj obiskali kriminalisti in v stavbo niso spustili nobenega zaposlenega, čeprav neuradno velja, da so več ur zasliševali direktorja Apeka Tomaža Simoniča. Kriminalisti informacij o preiskavi ne dajejo, neuradno pa naj bi preiskovali domnevno sporno podelitev UMTS frekvence Tušmobilu in domnevno sporne svetovalne pogodbe med Apekom in podjetjem Teletech.

Predstavnica za odnose z javnostmi Dragana Lukić je dopoldne za MMC izjavila, da nimajo nikakršnih informacij o tem, kaj kriminalisti sploh iščejo, zaposelnim pa so naročili le to, da naj bodo dosegljivi.

Obiska kriminalistov po eni strani veseli
Sicer pa so na Apeku po eni strani veseli, da so se kriminalisti oglasili pri njih, da se bodo razjasnile obtožbe, ki se na račun agencije pojavljajo v zadnjem času, po drugi strani pa so nad preiskavo presenečeni, predvsem zaradi pohval, ki so jih za svoje delo prejeli od Evropske komisije, je še povedala Lukićeva.

Policija informacij ne daje
Preiskavo na Apeku so potrdili tudi na PU Ljubljana, kjer so še dodali, da kriminalisti opravljajo določena preiskovalna dejanja zaradi suma storjenih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Dodali so, da o zadevah, ki so v predkazenskem postopku oziroma o katerih poteka preiskava, več informacij zaradi nadaljnjih postopkov ne morejo dati.

Ali je za preiskavo kriva dodeljena frekvenca Tušmobilu?
Tako tudi ni znano, ali gre za preiskavo domnevno spornega podeljevanja dovoljenja za UMTS Tušmobilu. Apek je namreč Tušmobilu decembra leta 2007 kot edinemu ponudniku podelil frekvenco za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije UMTS brez javnega razpisa in brez plačila. Komisija za preprečevanje korupcije je na to podala načelno mnenje, da so uradne osebe Apeka postopek izvedle v nasprotju s predpisi in s tem drugemu omogočile neupravičeno korist.

Pomočnik predsednika protikorupcijske komisije Bečir Kečanović je takrat pojasnil, da postopek ni bil izpeljan tako, kot je bilo določeno po predpisu agencije, kar pa ustreza definiciji korupcije. V Apeku so očitke zavrnili, češ da so spoštovali določbe zakona o elektronskih komunikacijah in svoja statuta. Tudi Svet za elektronske komunikacije je ugotovil, da je bil postopek dodelitve izpeljan transparentno in v skladu s trenutno veljavno zakonodajo. Direktor direktorata za elektronske komunikacije Matjaž Janša dvomi, da je preiskava povezana s podeljevanjem licence za UMTS Tušmobilu, saj je bila ta v skladu z zakonodajo.

Kos sredi marca zoper Apek vložil kazensko ovadbo
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je že 17. marca zoper Apek vložil kazensko ovadbo. Medtem je na komisijo prišla še ena prijava v zvezi z Apekom. Ta se je nanašala na svetovalne pogodbe, a so na komisiji zadevo predali kriminalistom, saj so vedeli, da primer že preiskujejo. Na Tušmobilu kriminalistov ni.

Ana Mušič / B. K./A. K. K.
ana.music@rtvslo.si

Kriminalisti na Apeku