Nunciatura o razlogih za odločitev o Uranovem umiku iz Slovenije v izjavi ne govori, prav tako ne komentira navedb iz Uranovega pisma škofom, ki je v preteklih dneh prišlo v javnost. Foto: MMC RTV SLO
Nunciatura o razlogih za odločitev o Uranovem umiku iz Slovenije v izjavi ne govori, prav tako ne komentira navedb iz Uranovega pisma škofom, ki je v preteklih dneh prišlo v javnost. Foto: MMC RTV SLO
Prvi odziv nuncija po pismu Urana

Za umik iz Slovenije se je Uran s Kongregacijo za škofe dogovoril že konec novembra 2009, so poudarili v Apostolski nunciaturi v Sloveniji. V izjavi, objavljeni tudi na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji, hkrati ugotavljajo, da zaradi zdajšnjega stanja upokojeni nadškof Uran ne more prebivati v tujini. "Želimo si, da se njegovo zdravstveno stanje hitro izboljša in bo lahko izpolnjeval svoje obveznosti," so zapisali in poudarili, da se je Alojz Uran "po odpovedi svoji službi, ki jo je sveti oče sprejel 29. novembra 2009, s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije". V skladu s temi odredbami je nadškof preživel določen čas v Sveti deželi.

Znova o odredbah in ukrepu
"Po tem ukrepu mora nadškof Uran med drugim vsakokrat, ko bi potreboval zdravniško pomoč v Sloveniji, obvestiti Kongregacijo za škofe, da mu da dovoljenje za vrnitev v domovino za čas, potreben za zdravljenje," so še zapisali v povezavi z različnimi informacijami v medijih. Te so se pojavile po tem, ko je v javnost prišla odločitev nunciature, da mora upokojeni nadškof zapustiti Slovenijo zaradi domnevnega očetovstva. Upokojeni nadškof Uran je te govorice zanikal, privolil je tudi v test DNK.

Uran dober teden na zdravljenju
V svoji izjavi Nunciatura ne omenja Uranovega pisma slovenskim škofom, v katerem zavrača domnevo očetovstva, ki naj bi bila razlog za njegov izgon iz Slovenije, navaja pa, da zaradi zdajšnjega zdravstvenega stanja ne more prebivati v tujini.

Nadškof Uran je že dober teden v UKC-ju Ljubljana zaradi težav s srcem. Zaradi navodila Vatikana, da mora začasno zapustiti Slovenijo, je bil v zadnjem obdobju v središču pozornosti. Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je namreč v Oznanilih župnije Sv. Jakoba ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres in Uran sta informacijo potrdila 25. julija, generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je tega dne povedal, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in da se Uran seli v Trst.

SŠK: Pogovori so potekali neposredno med Uranom in Svetim sedežem
V Slovenski škofovski konferenci izjav v zvezi s pojasnili nunciature niso dajali, saj so, kot pravijo, pogovori potekali neposredno med upokojenim nadškofom in Apostolskim sedežem in z njihovo vsebino niso seznanjeni. Dodajajo, da je Cerkev pač hierarhično urejena ustanova in tako izjave nunciature ne morejo komentirati, saj za to nimajo pristojnosti, je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja.

Uranovi podporniki pa med drugim menijo, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost. Tudi zato so nad izjavo Apostolske nunciature presenečeni - Valentin Zibelnik je tako za TV Dnevnik opozoril na razhajanja med trditvami nunciature in tistimi, ki jih je v svojem pismu škofom zapisal Uran.

S. B. L.

Prvi odziv nuncija po pismu Urana