Cerkev mora veliko energije posvetiti zapletom v lastnih vrstah. Foto: BoBo
Cerkev mora veliko energije posvetiti zapletom v lastnih vrstah. Foto: BoBo

Kar se tiče spolnih škandalov, je dejstvo, da je Cerkev dolgo molčala na tem področju in je tudi sama spoznala, da to ni rešitev.

Andrej Saje, tajnik Slovenske škofovske konference
Cerkev skopa s pojasnili

Tudi pri nas, saj smo priča finančni aferi v mariborski nadškofiji, pravnomočno so bili zaradi spolne zlorabe otrok do zdaj obsojeni že trije duhovniki, Višje sodišče v Mariboru pa je ta mesec razveljavilo odškodninski zahtevek zoper Katoliško cerkev zaradi domnevnih spolnih zlorab otrok, ki naj bi jih storil nekdanji artiški župnik Karl Jošt - ta je umrl tik pred razsodbo o njegovi krivdi.
Cerkev je od leta 2001 začela zbirati prijave spolnih zlorab, samo v letih od 2005 do 2010 jih je bilo najmanj 3.000, od tega najmanj 300 primerov pedofilije. Na Svetem sedežu so se na obtožbe večinoma odzvali z molkom in premestitvami spornih duhovnikov, v zadnjem času so očitno poostrili ukrepe, svojega ravnanja pa še vedno ne pojasnjujejo.

Pretresi po svetu ...
Združene države Amerike
― prejšnji teden so obsodili nadškofa Lynna, ker ni preprečil zlorab otrok, kazen mu bodo izrekli avgusta. Irska ― kardinal Brady se je opravičil, ker ni prijavil zlorab, a odstopiti noče, nove afere se že napovedujejo. Avstrija ― razvpita zadeva kardinala Gröra je povzročila razkol med verniki. Belgija ― škandal pred dvema letoma; Vatikan ― preiskujejo sedem osumljencev.
... in doma
Slovenija
― leta 2011 je bil zaradi spolnih zlorab otrok obsojen že tretji duhovnik, a le na deset mesecev, prejšnja dva so obsodili na pet let, še en duhovnik je osumljen. Očitno se je le zganilo pravosodno kolesje, Rimskokatoliška cerkev pa je večinoma bodisi molčala bodisi vpletene duhovnike zgolj premeščala.

"Jaz se lahko strinjam z vami, da se ne jemlje dovolj resno določenih indicev, zlasti indicev glede pedofilije; da se je v preteklosti spregledovalo, da so to nekateri v Cerkvi tudi tolerirali, in to je bilo strahotno narobe," je dejal Božo Rustja, urednik revije Ognjišče.
Saje: Cerkev je spoznala, da to ni rešitev
"Kar se tiče spolnih škandalov, je dejstvo, da je Cerkev dolgo molčala na tem področju in je tudi sama spoznala, da to ni rešitev," je za TV Slovenija dejal Andrej Saje, tajnik Slovenske škofovske konference. Sodišča so tista, ki morajo presojati o dejanjih in v zadnjih letih - predvsem v letu 2012 - je sankcioniranje in odkrivanje zlorab napredovalo tudi v okviru Cerkve, je dodal.
Izginili milijoni evrov
Cerkev pa nima težav samo s spolnimi delikti, od januarja v medije uhajajo zaupne informacije izza vatikanskih zidov, glasne so obtožbe o pranju denarja v Vatikanski banki in s tem povezane zamenjave.
V Sloveniji so izginili milijoni evrov v mariborski nadškofiji, za zdaj edina ukrepa Vatikana pa sta bila navodilo nadškofoma Francu Krambergerju in Alojzu Uranu, naj se umakneta iz javnega življenja, ter zadnje navodilo, po katerem mora Uran v tujino. Slovenska Cerkev je z uradnimi razlagami in komentarji skopa, izgovor pa: "A podrobnostmi nismo natančno seznanjeni in tudi nismo pristojni za komentiranje odločitev Svetega sedeža." Številne domneve in vprašanja tako ostajajo nepotrjeni in brez odgovora.
Maja Nemec, TV Dnevnik

Kar se tiče spolnih škandalov, je dejstvo, da je Cerkev dolgo molčala na tem področju in je tudi sama spoznala, da to ni rešitev.

Andrej Saje, tajnik Slovenske škofovske konference
Cerkev skopa s pojasnili