Dolžnost vseh je, da se spominjajo in počastijo žrtve totalitarnih režimov, je dejal apostolski nuncij v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Dolžnost vseh je, da se spominjajo in počastijo žrtve totalitarnih režimov, je dejal apostolski nuncij v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Spominska slovesnost v Kočevskem rogu

Župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza sta organizirali 23. obletno mašo v spomin na žrtve. Namen srečanja je vsakoletna molitev za pokojne, spravo in opuščanje med slovenskim narodom, pred kapelico pa vsako leto že tradicionalno prihajajo tudi svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so ji na slovenska tla z avstrijske Koroške leta 1945 vrnile angleške sile.

Nuncij Juliusz Janusz je v nagovoru opozoril, da sta ateistični ideologiji nacizem in komunizem, ki sta hoteli vzeti v roke oblast sveta, povzročali smrt, krivice in preganjanje. S slovesnostjo pa so želeli počastiti tiste Slovence, ki so bili zaradi odprtega izpovedovanja vere, žrtve preganjanja med drugo svetovno vojno in po njej, je še poudaril nuncij in citiral papeža Janeza Pavla II., ki je dejal, da je narod brez spomina, narod brez prihodnosti. Veliko je še ljudi, ki se bojijo sprave z zgodovino, je še povzel nuncij.

Za predstavnika Nove slovenske zaveze Boštjana Zadnikarja pa je usodna razklanost slovenskega naroda rezultat "zločinske revolucije" in hkrati temeljno slovensko vprašanje, "kislo jabolko, v katerega bo treba ugrizniti in končno reči bobu bob oziroma stvari postaviti na pravo mesto".

"Če tega ne bomo storili in se bomo temu izogibali ter zatiskali oči pred resnico, je postavljena pod vprašaj celo narodova eksistenca," je dodal Zadnikar in poudaril, da slovenski narod nujno potrebuje nov dan vstaje.

Slovesnosti so se udeležili tudi ministrica za Slovence po svetu in v zamejstvu Ljudmila Novak, minister za obrambo Aleš Hojs, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanec SDS-a Branko Grims in poslanka SDS Alenka Jeraj, poslanka NSi-ja Iva Dimic, kočevski župan Vladimir Prebilič in drugi.

Spominska slovesnost v Kočevskem rogu