Slovenija zahteva stik z odprtim morjem. Foto: BoBo
Slovenija zahteva stik z odprtim morjem. Foto: BoBo

Slovenija in Hrvaška sta se s podpisom sporazuma zavezali, da bosta odločitev arbitražnega sodišča spoštovali.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da so bili uradno obeščeni o datumu. "Določitev datuma je v domeni arbitražnega sodišča, Slovenija je z njim zadovoljna," so dodali.

Ob tem so izpostavili, da se je potrebno zavedati, da je celoten primer, ki vključuje poleg morskih vprašanj tudi določitev celotne kopenske meje, zelo obsežen in zahteven, zato si je arbitražno sodišče za preučitev vseh predstavljenih argumentov in dokumentacije očitno vzelo nekoliko več časa.

Postopek poteka zdaj že dobra tri leta, saj se je arbitražno sodišče prvič srečalo z državama 13. aprila 2012, gledano od sklenitve arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009 pa je proces že močno v šestem letu.

Najbolj pereča točka in s tem tudi najtežja naloga arbitrov je določitev meje na morju in stika Slovenije z odprtim morjem.

Poleg stika Slovenije z odprtim morjem in morske meje, ki med nekdanjima jugoslovanskima republikama Slovenijo in Hrvaško ni bila nikoli določena, bo imelo sodišče tudi zahtevno nalogo določiti okoli 670 kilometrov dolgo mejo na kopnem. Ta v veliki večini, razen v nekaj točkah, ni sporna, a bo moralo sodišče vseeno razmejiti celotno mejo, torej od tromeje z Madžarsko do meje z odprtim morjem.