Za zdaj ni jasno, koliko časa Avstrija ne bo sprejemala prebežnikov. Foto: Goran Rovan
Za zdaj ni jasno, koliko časa Avstrija ne bo sprejemala prebežnikov. Foto: Goran Rovan

Avstrijska ministrica je slovensko v telefonskem pogovoru obvestila, da se Avstrija sooča z velikimi težavami pri zagotavljanju ustrezne namestitve in oskrbe. Koliko časa Avstrija ne bo sprejemala prebežnikov, na ministrstvu za notranje zadeve za zdaj ne vedo.

Ob tem so na ministrstvu vnovič spomnili na "nesorazmerne zahteve Hrvaške, s katerimi zahtevajo, da Slovenija sprejme najmanj 5.000 prebežnikov dnevno". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so tudi popoldne hrvaški strani pojasnjevali slovenska prizadevanja za to, da se migracijski tok obdrži pod nadzorom in v skladu z našimi možnostmi.

Kljub vsem navedenim dejavnostim in dejstvu, da je ministrica obvestila hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića o položaju in ga pozvala k sodelovanju in upoštevanju okvirov, v katerih lahko sprejemamo prebežnike, so potem dobili uradno najavo pristojnih hrvaških organov, da bodo predvidoma do jutra poslali proti Sloveniji do 1.800 prebežnikov. "Poudarjamo, da je policija to najavo zavrnila," so sporočili s slovenskega ministrstva.

"Takšno ravnanje Hrvaške je skrajno nesprejemljivo, saj je kot država članica EU-ja dolžna spoštovati evropski pravni red. Hkrati pričakujemo, da bomo zgolj s skupnimi močmi in tesnim sodelovanjem vseh držav, ki se soočajo s to krizo, uspešno reševali nastale razmere. Takšen enostranski odnos Republike Hrvaške nikakor ne bo prispeval k temu," so na slovenski strani kritični do ravnanj Hrvaške.

Ker morajo zagotoviti obvladljive razmere tako na meji kot tudi znotraj države, v prihodnjih urah napovedujejo sprejetje ukrepov, "s katerimi bomo naredili vse, da obvladamo novonastalo situacijo". O vseh ukrepih bodo javnost sproti obveščali.

Dodali so še, da je Györkös Žnidarjeva o nastalem položaju ponovno govorila tudi s komisarjem EU-ja za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Slovenija za danes končala sprejem prebežnikov