Na vladi se je sešel svet za nacionalno varnost. Foto: BoBo
Na vladi se je sešel svet za nacionalno varnost. Foto: BoBo
Prebežniki na poti v Nemčijo znova čez Slovenijo
Policiji bo po potrebi pomagala vojska
Pritok prebežnikov je pod nadzorom

"Vlada je danes sklenila, da bo Slovenska vojska pomagala policiji pri nadzoru meje," je po končani seji vlade na temo nove množice prebežnikov, ki so bili po madžarskem zaprtju svojih meja, ponovno preusmerjeni v Slovenijo, povedal predsednik vlade Miro Cerar.

"Slovenija si ne želi Evrope zidov, a ukrepe bomo stopnjevali glede na ukrepe drugih držav," je dodal in povedal, da bodo slovenski vojaki zgolj pomagali policistom in da aktivacija vojske ne pomeni, da v Sloveniji vlada izredno stanje. Ravno nasprotno, vlada skuša s tem umiriti razmere. Vojska pa naj bi policiji nudila logistično podporo, prevoze, sredstva za opazovanje (helikopterji) …

Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic je povedal, da bi vojsko angažirali v primeru, ko bi prihajalo do večjih prehodov prek t. i. zelene meje in policija ne bi mogla več učinkovito obvladovati položaja.

Če bo aktivirana vojska, vojaki ne bodo nameščeni neposredno ob meji, temveč v notranjosti obmejnega pasu. "Vojaki ne bodo imeli policijskih pooblastil in lahko izključno pomagajo pri delovanju policije, še posebej tam, kjer jim primanjkuje resursov," je dejal Šefic in dodal, da za zdaj ni nobene potrebe za angažiranje vojske.

Šefic je tudi povedal, da trenutno vse dejavnosti pokrivajo z rednimi policijskimi enotami, specialci za zdaj niso bili aktivirani.

Za nedeljo zjutraj je po njegovih besedah najavljen še en vlak migrantov, vendar jih Slovenija ne bo sprejela. Slovenija se je odločila, da bo dnevno sprejela največ 2000 do 2500 migrantov, nove migrante pa bo sprejemala šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo.

"Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli le toliko migrantov, ki jih lahko oskrbimo," je dejal. Izrazil je upanje, da bo Hrvaška to razumela: "Ne pričakujem, da bi šla Hrvaška v smeri, da bodo ljudi preprosto spuščali."

Slovenija lahko po besedah Šefica takšno frekvenco migrantov zdrži kar nekaj časa, težava pa bi nastopila, če bi jih Nemčija in Avstrija prenehali sprejemati. "Potem bi morali začeti razmišljati o bolj trajnih nastanitvah in strukturi, ki bi trajnejše skrbela za njih," je dejal

Sestanek sveta za nacionalno varnost
Pred vladno sejo se je sešel tudi svet za nacionalno varnost. Kaj so se dogovorili, ni bilo znano. Predsednik SDS-a Janez Janša pa je že pred sejo kritiziral odločitev, da država ne sprejme pomoči Nemčije glede varovanja meje.

"Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije glede varovanja meje," je Janša dejal pred sestankom sveta za nacionalno varnost. Sam namreč meni, da bi bilo to potrebno, ker bo tokrat v našo državo prišlo več prebežnikov kot v prejšnjem begunskem valu. Zaradi tega lahko pride do neobvladljivih razmer, je še dodal.

Železniški potniški promet s Hrvaško ostaja ustavljen, državni sekretar Šefic pa je povedal, da bodo prek meje danes spustili turistični vlak s tujimi turisti.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Foto in video: Slovenija skupino prebežnikov že predala Avstriji, novi na poti.


Prebežniki na poti v Nemčijo znova čez Slovenijo
Policiji bo po potrebi pomagala vojska
Pritok prebežnikov je pod nadzorom