Avstrijsko obrambno ministrico je v Ljubljani sprejel slovenski obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo
Avstrijsko obrambno ministrico je v Ljubljani sprejel slovenski obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo

"Želim poudariti, da miselnost, ki je bila predmet te objave, ne predstavlja uradnega stališča republike Avstrije. Močno in ostro zavračamo takšno miselnost, vsakršno izključevanje določenih narodnostnih skupnosti in tudi spodbujanje strahov za kakršne koli politične namene," je dejala na skupni novinarski konferenci z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem v Ljubljani.

Ob tem je narodne skupnosti označila za integralni del Avstrije. "Avstrija se bo še naprej odločno zavzemala za varovanje pravic, potreb in zahtev narodnih skupnosti in bo vedno jasno nastopila proti sovražnemu govoru ali zlorabi te teme za kakršne koli politične ali volilne namene," je še dodala.

Koroška veja mladinske organizacije FPÖ je v torek pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem volivce pozvala, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo stranko SPÖ in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je kmalu po objavi dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi spletne objave podmladka v petek opravilo pogovor z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison Kramer, ki se je v imenu uradnega Dunaja odločno distancirala od objave. Prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa je avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve tudi posredovalo noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ.

Objava podmladka svobodnjakov še razburja

Koroški FPÖ vidi objavo kot napako

Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Avstrije Petra Kos Gnamuš, med slovensko narodno skupnostjo na avstrijskem Koroškem še vedno odmeva dogajanje v zvezi z izjavo podmladka svobodnjakov, na katero se je odzvalo tudi vodstvo koroške svobodnjaške stranke, ki ravnanje mladine vidi kot napako, a se od same vsebine objave ni popolnoma distanciralo.

Objava mladinske organizacije zagotovo ni bila pametna, bila je pretirana in ni bila mišljena tako, kot je bila povedana, je dejal predsednik koroške svobodnjaške stranke Erwin Angerer. "Obžalujemo, če je objava koga prizadela ali užalila. Tega nismo hoteli in tega niso hoteli niti mladi. Želeli so le poudariti, da so proti razširitvi dvojezičnega sodstva na Koroškem, kar je tudi stališče naše stranke," je pojasnil.

Pod objavo Umaknimo socialdemokratsko stranko in ustavimo slovenizacijo Koroške so namreč še zapisali, da so proti širitvi dvojezičnega sodstva, ki ga načrtuje avstrijsko pravosodno ministrstvo. In zakaj so pri svobodnjaški stranki proti temu? "Ker morajo osebe, ki se prijavijo na razpis, imeti dvojezično kvalifikacijo. To je diskriminacija večinskega prebivalstva," je poudaril Angerer.

Koroški Slovenci pa so še vedno zgroženi. Pri Skupnosti koroških Slovencev so že podali prijavo pri Državnem tožilstvu, je povedal predsednik Bernard Sadovnik. "Tukaj pričakujem, da se bo državno tožilstvo jasno odzvalo, da se bodo sprejeli ukrepi, in to taki ukrepi, da bo za vse v Avstriji jasno, da protimanjšinska gonja ni več mogoča," je dejal Sadovnik.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je zapisalo, da objava ne odraža uradnega stališča Avstrije in da obsojajo zlorabo te teme v predvolilne namene.