Bodo slovenski tovornjakarji sledili akciji španskih in francoskih kolegov? Foto: EPA
Bodo slovenski tovornjakarji sledili akciji španskih in francoskih kolegov? Foto: EPA
Bodo avtoprevozniki zaprli ceste?

Le tako naj bi bilo namreč omogočeno normalno poslovanje prevoznikov. Sestanek s premierjem pričakujejo prihodnji teden. Če pa se ta na njihove zahteve ne bo odzval vsaj v desetih dneh, "bo na cestah kaos," je napovedal generalni tajnik Avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar.

Poziv predsedniku vlade Janezu Janši so poslali avtoprevozniki, združeni v Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Avtoprevozniški zbornici.

Od vlade želijo podporo za zvišanje cen prevoznine, spodbudo za oblikovanje in sprejetje naftne klavzule, ki naj bo obvezni sestavni del prevoznih pogodb, ter podporo predlogu evropskih držav za znižanje trošarin za profesionalno pogonsko gorivo.

Poleg tega zahtevajo ustrezen nadzor cestnega prevoza blaga, s čimer bi se preprečila nelojalna konkurenca, pripravo ustrezne prometne politike tranzitnega prometa, takojšnjo realizacijo nadomestil za nakup ekološko primernejših vozil in zamrznitev novih obremenitev do ureditve razmer na prevoznem trgu.

Prometno ministrstvo zahteve pročuje
Ministrstvo za promet je že sporočilo, da bo pročilo zahteve avtoprevoznikov tudi glede dogovora, ki ga je z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) podpisalo 24.januarja letos.

Bodo avtoprevozniki zaprli ceste?