Karl Erjavec je napovedal, da bo Milana Balažica ovadil zaradi razžalitve, če bo ta zoper njega sprožil ovadbo. Foto: BoBo
Karl Erjavec je napovedal, da bo Milana Balažica ovadil zaradi razžalitve, če bo ta zoper njega sprožil ovadbo. Foto: BoBo
Milan Balažic je aprila ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil ob podpisu arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Foto: BoBo

V stranki Novi socialdemokrati, predsednik katere je Milan Balažic, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu očitajo zlorabo uradnega položaja, nevestno delo, izdajo tajnih podatkov in napad na neodvisnost države. Pri slednjem gre za dejavnost, ki "je Slovenijo spravila v podrejen in odvisen položaj do Hrvaške", so zapisali.

"Ker Slovenija zaradi njegove dejavnosti nima teritorialnega dostopa do odprtega morja, se je morala po njegovi krivdi odreči delu ozemlja in teritorialnega morja po stanju na dan 25. 6. 1991, kar je v nasprotju s 4. členom Ustave Republike Slovenije," piše v ovadbi, ki so jo poslali iz stranke Novi socialdemokrati. Ta določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država.

Zaradi njegove vloge pri sklenitvi arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško je Balažic pretekli mesec ovadbo vložil tudi že proti predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil ob podpisu arbitražnega sporazuma leta 2009 premier. Erjavec je bil tedaj zunanji minister.

Spomnimo, da je arbitražno sodišče junija lani določilo mejo med državama, vendar Zagreb odločitve sodišča ne spoštuje, saj da je Slovenija kompromitirala arbitražni postopek. Ljubljana je marca Evropski komisiji posredovala pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, v začetku maja pa je na komisiji potekala ustna obravnava. Bruselj ima do vključno 18. junija čas, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Teoretično lahko Slovenija tožbo na Sodišču EU vloži 19. junija.
Odziv Karla Erjavca
Minister Erjavec se je že v torek odzval na napoved vložitve kazenske ovadbe. "Mislim, da sodi v kakšno ustanovo, ker omenjeni očitki niso resni," je dejal. "Če bo res vložil ovadbo, bom tudi sam prisiljen zaradi razžalitve ovaditi njega," je Erjavec še odgovoril na vprašanje na novinarski konferenci o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Balažic sicer pravi, da njegovo početje ni povezano z volitvami, vsaj ne s prihajajočimi, na katerih še ne bo sodeloval, ampak s prepričanjem, da je treba od arbitražne odločbe odstopiti. "Sprejeti je treba hrvaški predlog, da se gre v nova pogajanja," je dejal Balažic in dodal, da ko je lani napovedoval vožnjo po slovenskem stiku, je pojasnil, je želel zgolj dokazati, da to morje ni naše.