Največ brezposlenih je v Pomurju, najmanj na Goriškem in Gorenjskem. Foto:
Največ brezposlenih je v Pomurju, najmanj na Goriškem in Gorenjskem. Foto:

Tako je leta 2005 kupna moč prebivalca te pokrajine znašala 28.609 evrov, medtem ko slovensko povprečje znaša precej manj - 19.462 evrov. Najbliže osrednjeslovenski je z 20.141 evri obalno-kraška pokrajina, preostalih deset je pod povprečjem.

Najmanjšo kupno moč imajo v Pomurju, ta je leta 2005 znašala 12.944 evrov, z 13.739 evri pa mu sledi zasavska pokrajina. Po ugotovitvah Urada za makroekonomske razlike se razvojni zasotanek za slovneskim povprečjem počasi zmanjšuje, razen v pomurski in notranjsko-kraški pokrajini, kjer se povečuje.

Največ brezposelnih v Pomurju
V Pomurju je stanje najslabše tudi glede brezposlenosti, saj je najvišja v državi. Leta 2007 je bila 13,4-odstotna. To je precej visoka številka, če dodamo, da je bila tega leta povprečja slovenska brezposelnost 7,7-odstotna.

Visoke stopnje brezposelnosti so še v podravski, zasavski, savinjski, spodnjeposavski in koroški pokrajini, najnižja pa je že leta v goriški pokrajini. Tam so imeli leta 2007 registriranih 4,9 odstotka ljudi brez službe. Enak odstotek brezposlenih je bil tudi na Gorenjskem.

Šolanje najdaljše v osrednji Sloveniji
Osrednjeslovenska pokrajina ima tudi največ delovnih mest, če ji prištejemo podravsko in savinjsko pokrajino, je vanjo zavezetih kar 60 odstotkov vseh delovnih mest v državi. Poleg tega se statistično prebivalci te pokrajine šolajo najdlje, najmanj pa prebivalci Pomurja.

Osrednjeslovenska pokrajina se visoko uvršča tudi v primerjavi s pokrajinami v sosednjih državah na ravni NUTS 3, ki mejijo na slovenske statistične pokrajine. Osrednjeslovenska pokrajina je za okrajem Celovec-Beljak in provinco Trst na tretjem mestu.

S. Z.