V javnosti že nekaj časa kroži poziv za zbiranje podpisov za sklic izredne skupščine Vzajemne. Foto: MMC RTV SLO
V javnosti že nekaj časa kroži poziv za zbiranje podpisov za sklic izredne skupščine Vzajemne. Foto: MMC RTV SLO
Burna seja nadzornikov Vzajemne

Primic sicer ostaja član nadzornega sveta, od petih članov nadzornega sveta pa so za njegovo razrešitev z mesta predsednika glasovali štirje. Benčina je dejal, da razlogi za zamenjavo niso vsebinski, ampak proceduralne narave.

Kot je pojasnil, so nadzorniki menili, da je treba zagotoviti delovanje nadzornega sveta kot kolektivnega organa, s Primicem pa so bile težave, ker je bil preveč samostojen in je premalo sodeloval z ostalimi.

V zvezi z od uprave zahtevano dokumentacijo o aktualnih zadevah je Benčina dejal, da vpogled vanjo poteka, analiza pa bo trajala še nekaj časa, saj so nekateri člani nadzornega sveta na dopustu. Bečina si je dokumente začel ogledovati danes, namenil pa ji bo ves teden. Kot sicer meni, ni pričakovati, da bodo tako prišli do kakšnih končnih zaključkov.

Sledi revizija spornih poslov
Zaradi tega so podprli upravo, da naroči izredno revizijo teh poslov. Za revizorja so imenovali revizorsko hišo Ernest&Young. Kot je dejal Benčina, bodo revizijo opravili zaradi pisanja v medijih in očitanih nepravilnostih, ki se pojavljajo, revizorska hiša pa bo opravila revizijo tistih poslov, ki so najbolj izpostavljeni. Na ta način bodo, tako Benčina, nekako vzpostavili spet normalne razmere za poslovanje.

Po pojasnilih predsednika uprave Boštjana Averja bodo revidirali vse posle, ki so bili v javnosti bolj izpostavljeni v zadnjih treh mesecih. To so poslovanje z družbami S&T, Geacom, Adacta, Normacom, pregledali bodo tudi sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki pri projektu vzpostavitve centra zdravja na Obali in poslovanje z Markom Jakličem v obdobju od oktobra do decembra lan in januarja, ko so nazadnje naročili storitve v letošnjem letu. Pogodba je sicer prekinjena, je pojasnil Aver.

Primic očitke zavrača
Primic je vse očitke sicer že zavrnil in trdi, da je želel le preveriti, kako zavarovalnica posluje. Zato se je zavzemal za podroben pregled spornih poslov na Vzajemni, bil pa je tudi v sporu z drugimi nadzorniki, saj ni želel, da bi na seji nadzornega sveta razpravljali o njegovi izjavi za medije v zvezi z njegovo vnaprej podpisano odstopno izjavo. Na prejšnjo sejo je tako prišel skupaj z odvetnikom, prisostvovanja pa ni dovolil predsedniku uprave Boštjanu Averju. Sejo je nato kmalu zapustil.

Kot je znano, dogajanje na zavarovalnici že nekaj časa buri duhove. Tako je pred kratkim do premierja Pahorja prišla anonimno pismo, ki vodstvu očita hude nepravilnosti, saj naj bi nezakonito zbiralo poblastila za skupščino, v ozadju pa naj bi bila želja po privatizaciji Vzajemne. Aver je navedbe že zanikal.

Burna seja nadzornikov Vzajemne