Foto:
Foto:

Kot je ob odprtju simpozija o varnosti listin v Portorožu povedal minister za notranje zadeve Rado Bohinc, so novosti evropskega vizuma vgrajeni biometrični elementi. Vizum bo najprej vseboval biometrično fotografijo, prstne odtise in sliko očesne šarenice pa bodo morali še tehnično uskladiti.

Biometrični standardi bodo vpeljani tudi v potne liste, vendar pa jih bo treba zamenjati šele po izteku veljavnosti obstoječih, je dejal podsekretar na notranjem ministrstvu Bojan Drnovšek.

Kdaj zamenjava potnih listov, še ni znano
Potne liste bodo po njegovih besedah morale zamenjati vse članice EU-ja, vendar bodo to le kozmetični popravki. Za imetnike potnega lista se do izteka njegove veljavnosti ne spremeni nič, lahko pa ga bo na lastno željo zamenjal tudi prej, je povedal Drnovšek. Kdaj bo stare potne liste mogoče zamenjati z novimi evropskimi, pa še ni znano. Kot je povedal državni podsekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, je treba upoštevati to, da politične in državne zahteve prehitevajo tehnične možnosti.

Vladni predstavniki, strokovnjaki za varnost in tisk ter predstavniki industrije se bodo pogovarjali predvsem o tem, kako uveljaviti nove tehnične zahteve v listinah. Varnostne zahteve je treba uskladiti in jih izpeljati enotno v vseh članicah EU-ja, saj bo brez usklajenega dela težje varovati tudi schengensko mejo, je še dejal notranji minister.