Slovenski posel z oklepniki Patria je bil vreden 278 milijonov evrov. Foto: BoBo
Slovenski posel z oklepniki Patria je bil vreden 278 milijonov evrov. Foto: BoBo
Berglund Janša
Finski novinar Berglund ni želel komentirati razsodbe v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

"Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu s tem, kar smo ugotovili v naši preiskavi pred sojenjem," je povedal Björkvist, ki ni želel ugibati, kako bo sicer še ne pravnomočna sodba vplivala na proces proti Patrii na Finskem.

"To težko komentiram, ker ni v moji pristojnosti. Čeprav - borimo se proti korupciji. Zdaj je rezultat dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave," je dejal.

Björkvist je pohvalil delo slovenskih preiskovalcev in tožilstva. "Zelo sem ponosen, da sem lahko sodeloval z vašimi preiskovalci in tožilci. So profesionalci in posel so opravili zelo dobro," je dejal.

Sodbe ni želel komentirati novinar finske televizijske mreže Yle Magnus Berglund, ki je v oddaji Resnica o Patrii javno obtožil Janšo. Povedal je le, da je "svoje delo kot novinar opravil". "Komentiranje sodbe neodvisnega sodišča pa ni moja stvar," je pojasnil in dodal, da v primer ni vpleten.

Sojenje in odzive na sodbo bodo analizirali tudi na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17h ter na TV Slovenija v Dnevniku in Odmevih. Vabljeni!

Slovenska sodba ne bo vplivala na finsko sojenje
Tudi finski državni tožilec Jukka Rappe, ki je spisal obtožnico v finskem primeru Patrie, ni želel komentirati sodbe. V izjavi za Dnevnik je sicer ocenil, da slovenska sodba ne bo imela neposrednega vpliva na finski proces. V izjavi, ki jo je podal pred objavo sodbe ljubljanskega sodišča, pa je med drugim poudaril, da je v finski obtožnici opisan več kot le en način, kako bi lahko prišlo do podkupovanja.

Na avstrijskem tožilstvu so pojasnili, da njihovi tožilci sploh ne smejo dajati tovrstnih komentarjev.

Na Patrii so izrazili presenečenje nad razsodbo v Sloveniji. "Tako kot so tovrstne sodbe vedno presenečenje; zelo težko jih je predvideti," je za Yle dejala vodja pravnega oddelka Patrie Sirpa-Helena Sormunen. "Jasno je, da korupcije ne moremo sprejemati in imamo nično toleranco do korupcije. S tega stališča je dobro, da je bilo narejeno nekaj glede tega," je dodala.

Tudi Sormunenova je sicer ocenila, da razsodba v Sloveniji ne bo vplivala na proces na Finskem. "Finsko sodišče bo razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah," je še dejala Sormunenova za Yle.