Piranski zaliv. Foto: AP
Piranski zaliv. Foto: AP

Slovenski ribiči se bojijo, da bi skupni ribolovni režim hrvaških in slovenskih ribičev v severnem Jadranu koristil zgolj hrvaškim ribičem, saj večina slovenskih nima primernih plovil. "Seveda je naš akvatorij premajhen, da bi si v njem lahko dovolili dodatno obremenjevanje z ribolovnim naporom – v tem primeru hrvaških ribičev," je dejal Aleš Bolje, svetovalec za ribištvo pri Zavodu za ribištvo Slovenije. Sprejemljivo bi bilo omejeno število prehodov, pravi: "Če želimo ohraniti slovensko gospodarstvo ribištvo, moramo ohraniti ta delček morja, ki ga imamo, od katerega tudi slovenski gospodarski ribiči živijo."

Sorodna novica Med slovenskimi ribiči nasprotovanje tihemu dogovoru o Piranskem zalivu

Našo opozicijo skrbi morebitni odstop od arbitražne odločbe. "Pričakujemo, da bomo te stvari v državnem zboru izvedeli in bili z njimi seznanjeni in da arbitražna razsodba ostaja ključna zunanjepolitična prioriteta," je izjavil Nik Prebil (LMŠ). "Kakršno koli odstopanje od tega je izdaja Slovenije," je dejala Alenka Bratušek (SAB).

Premier želi paketno rešitev odprtih vprašanj, tudi glede deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke, kar je le začasno rešil dogovor med Janšo in Milanovićem. "Glede na preteklost, ki jo ima Janez Janša v reševanju, v odnosih do Hrvaške, nas to upravičeno skrbi," ocenjuje Matjaž Nemec (SD). "Ko bomo to reševali, je treba seveda reševati v paketu in še enkrat, res v duhu dobrososedskih in pa evropskih odnosov," je komentirala Marta Kos (Gibanje Svoboda).

"Če se pogovarjaš, prideš do rešitev, ki jih pred pogovori mogoče še niti ni bilo na obzorju. Če se ne pogovarjaš, pa nimaš nobene možnosti," je pred dnevi izjavil predsednik slovenske vlade Janez Janša v Zagrebu, kjer sta s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem napovedala, da skušata ribičem pomagati z ukinitvijo kazni. "Zdajšnja ureditev nima posebnega učinka. Slovenska in hrvaška vlada imata pri tej zgodbi le stroške pravnega svetovanja," je tedaj izjavil Plenković.

Bratuškova je ocenila, da je izničenje kazni korak v pravo smer. Tudi v Gibanju Svoboda ne nasprotujejo takšni rešitvi. Toda Kosova je poudarila, da se to ne sme zgoditi na škodo arbitražnega sporazuma in niti ne na škodo še večjega osiromašenja morja.

"Glede veljavnosti arbitražnega sporazuma ostaja stališče zunanjega ministrstva nespremenjeno. Arbitražna razsodba je dokončna in zavezujoča za obe državi," je sporočila uradna govorka zunanjega ministrstva Nataša Kosa. A Nemec zdaj pravi, da tudi na januarski seji odbora za zunanjo politiko niso izvedeli, ali je to odstop od arbitražne odločbe. "Nismo dobili odgovora. Zunanji minister ni vedel, ker ni vedel, kakšen je predmet ali vsebina pogovorov," je komentiral Nemec.

Bo pa minister Anže Logar, če bo do dogovora prišlo še v mandatu te vlade, parlamentarce obvestil o vseh podrobnostih, pravijo na MZZ-ju.

Kaj bo prinesel ribiški dogovor s Hrvaško?