Ob poudarku, da se mora najprej obtožbe preveriti, je Kozlovičeva dejala, da bi se s plagiatorko težko srečevala v lastni poslanski skupini. Foto: BoBo
Ob poudarku, da se mora najprej obtožbe preveriti, je Kozlovičeva dejala, da bi se s plagiatorko težko srečevala v lastni poslanski skupini. Foto: BoBo
Žan Mahnič
Mahnič upa, da bodo ljudje uvideli pomanjkljivosti 'ad hoc' strank. Foto: BoBo

V poslanski skupini menimo, da mora nositi odgovornost za to.

Lilijana Kozlovič, SMC
Dejan Židan
Židan pravi, da je odgovornost premierjeva. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Stranke široko za odstop Markeževe

Če bo postopek, ki ga vodi Fakulteta za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, ugotovila, da je magistrska naloga Markeževe plagiat, v SMC-ju menijo, da Markeževa mednje ne sodi več. V največji vladni stranki so z obžalovanjem sprejemali možnost plagiata.
Kot je poudarila namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič, morajo za vse veljati enaka merila. "V poslanski skupini menimo, da mora nositi odgovornost za to," je dejala. Poudarila je, da je treba informacijo o domnevnem plagiatorstvu še potrditi ali ovreči.
Markeževa je sicer z ministrskega položaja že odstopila. A očitki morajo biti preverjeni skozi ustrezne postopke, zato usoda njenega položaja v poslanski skupini SMC-ja še ni znana.
"Po tem se težko srečuješ s takimi sodelavci," je pojasnila Kozlovičeva.

SDS: To je fenomen "ad hoc" strank
V SDS-u druge možnosti kot odstopa niso videli. "V prejšnjem mandatu so se (plagiati) pojavili v PS-ju, zdaj v SMC-ju. In to je fenomen teh 'ad hoc' strank za potrebe volitev, ker ne vedo, kakšne kadre imajo," je dejal poslanec Žan Mahnič. Tudi zato Mhnič upa, da bo ta zgodba med volivci "šla v smer, da vidijo, kaj pomenijo stranke, ustanovljene za potrebe volitev".

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Kakšna nedoslednost SMC-ja. Od SDS-a zahtevajo celovitost aktov, sami pa ne preverijo niti izobrazbe kandidatov, ki jih predlagajo za ministre."

Židan: Kdor predlaga, prevzema odgovornost
Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je ob informaciji o domnevnem plagiatorstvu izrazil pričakovanje, "da so ljudje do sebe in svojih najstrožji". Spomnil je, da je Markeževo na glasovanju v DZ-ju podprlo vseh šest poslancev SD-ja, in sicer "na zaupanje do koalicijske stranke SMC in njenega predsednika Mira Cerarja". V stranki bi po besedah Židana pričakovali, da bi bila predlagana kandidatka kompetentna. Tisti, ki jo predlaga in ki računa na zaupanje SD-ja, pa je tudi odgovoren za svoj predlog, je še pojasnil.
Oglasili so se tudi v ZL-ju. "Ta novica nas je v Združeni levici zadela kot neslana prvoaprilska šala," je poudaril poslanec ZL-ja Miha Kordiš. Tudi oni so pokazali samo na možnost odstopa.

Štrukelj: To je nov sindrom stanja
Po mnenju glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja je zadeva le nov simptom stanja visokega šolstva. "V izrednem študiju in zasebnih šolah se prodajajo te stvari in ni ustreznega nadzora," je še opozoril Štrukelj. Ta smer razvoja "v komercializacijo in zniževanje sredstev iz proračuna je slaba, uničujoča in bo destruktivno vplivala na kakovost diplom", je dodal. Če bo sum potrjen, bo morala ministrica po njegovem mnenju odstopiti.
Odstop v tem primeru pričakuje tudi Študentska organizacija (ŠOS), od premierja pa "premislek o viziji slovenskega izobraževanja, ki mu z nepremišljeno politiko in kadrovanjem ta vlada dela nepopravljivo škodo". Ob tem je ŠOS tudi splošneje opozoril na problematiko plagiatorstva in univerze opozoril, naj ne izvajajo le kaznovanja, temveč to deviacijo dejavno preprečuje in nadzoruje.









V poslanski skupini menimo, da mora nositi odgovornost za to.

Lilijana Kozlovič, SMC
Stranke široko za odstop Markeževe