Poslanci ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-a so v proceduro vložili predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma skupaj z zahtevo za izredno sejo DZ-ja. Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je takrat poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije. Foto: EPA
Poslanci ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-a so v proceduro vložili predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma skupaj z zahtevo za izredno sejo DZ-ja. Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je takrat poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije. Foto: EPA
Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je opozoril, da bo DZ z izrekanjem o (ne)dopustnosti referenduma na četrtkovi izredni seji kršil ustavni zakon. Prepričan je namreč, da bi DZ lahko o takšnem predlogu sklepa odločal šele po tistem, ko bi že bili izpolnjeni pogoji za razpis referenduma, in ne že v času zbiranja potrebnih 40.000 podpisov pod referendumsko zahtevo. Foto: BoBo

Kolegij predsednika državnega zbora je danes namreč odločal o datumu izredne seje in o urniku redne seje.

Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki ga je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-ja, bo na dnevnem redu v četrtek, je pa vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko opozoril, da bo DZ z izrekanjem o (ne)dopustnosti referenduma na četrtkovi izredni seji kršil ustavni zakon.

Prepričan je namreč, da bi DZ lahko o takšnem predlogu sklepa odločal šele po tistem, ko bi že bili izpolnjeni pogoji za razpis referenduma, in ne že v času zbiranja potrebnih 40.000 podpisov pod referendumsko zahtevo. "Prekinitev zbiranja podpisov ni dopustna," je poudaril.

Procesna dilema
Tanko je dejal, da je s sprejetjem ustavnih sprememb na področju referendumske ureditve prenehal veljati 21. člen zakona o referendumu in ljudski iniciativi, zato veljajo neposredno določbe ustavnega zakona. Po njegovih besedah predsednik DZ-ja Milan Brglez z uvrstitvijo predloga sklepa o nedopustnosti referenduma na četrtkovo sejo tako izvaja "nasilje nad ustavo".

Brglez pa je pojasnil, da prav smiselna uporaba 21. člena zakona omogoča, da se DZ že v času zbiranja podpisov odloči, ali je referendum dopusten ali ne. Po njegovih besedah v primeru, da bi DZ zavrnil referendum, njegovim pobudnikom ostaja na voljo pritožba na ustavno sodišče. Predsednik DZ-ja je zato Tankovo trditev o neveljavnosti 21. člena označil za zmotno.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je poudarila, da stranka v zvezi z novelo nikoli ni bila v vsebinski dilemi, ampak v procesni. Po njenih besedah je prav današnja polemika med predsednikom DZ-ja in vodjo poslanske skupine SDS-a dobro ponazorila, kakšno procesno dilemo ima v mislih. Vendar pa natančna argumentacija govori v korist temu, da se DZ lahko o (ne)dopustnosti referenduma izreče že v času zbiranja podpisov, je poudarila.

Poleg članov kolegija iz vrst ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-ja je tako uvrstitev referendumske točke na dnevni red četrtkove izredne seje DZ-ja podprla tudi Kustec Lipicerjeva, proti pa sta glasovala Tanko in poslanka NSi-ja Ljudmila Novak. Na podlagi pojasnila Kustec Lipicerjeve je mogoče predvideti, da bo poslanska skupina SMC-ja v četrtek podprla predlog sklepa o nedopustnosti referenduma.

Pot do izglasovanja nedopustnosti referenduma se še usklajuje
Pet parlamentarnih strank poti do izglasovanja nedopustnosti referenduma sicer še usklajuje. Predstavniki ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-a so popoldne s SMC-jem usklajevali nekatera procesna vprašanja, zaradi katerih bi lahko predlog sklepa dopolnili. Končne odločitve še niso sprejeli, so pa pozdravili oblikovanje koalicije, ki si prizadeva za ureditev pravic istospolnih. Ker pogovori o postopkih še potekajo, jih javnosti niso želeli razkriti, potrdili so le, da sta v igri dva sklepa.

Po neuradnih informacijah naj bi bilo odprto vprašanje, kako zaustaviti zbiranje podpisov za razpis referenduma, ki se je začelo v ponedeljek, česar že vložen predlog ne vsebuje. Argumentacija bi bila pomembna predvsem, če se primer znajde pred ustavnim sodiščem.

Odbor Markeževi že dal zeleno luč
Redna seja, na kateri bo DZ v petek odločal tudi o kandidaturi Markeževe, pa se bo začela v sredo in bo trajala do 31. marca. Matični parlamentarni odbor je v ponedeljek predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Markeževe ocenil kot ustrezno.

V skoraj šesturni predstavitvi je kandidatka poudarila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Napovedala je, da namerava spremembe normativov in standardov uvajati, le če bo za to obstajalo soglasje socialnih partnerjev. Pričakovati je, da bo Markeževa zbrala zadostno podporo tudi v petek.

Poslanska vprašanja premierju v ponedeljek
Razpored seje tudi določa, da bodo poslanska vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom na vrsti v ponedeljek, 30. marca.

Dnevni red seje prinaša tudi nekaj odmevnejših zakonskih predlogov. Druga obravnava zakona o cestninjenju bo tako na vrsti v sredo, petek pa bo prinesel drugo obravnavo zakona o bančništvu in nujno obravnavo sprememb zakona o gozdovih.