Cariniki so razočarani nad odnosom vlade. Foto: BoBo
Cariniki so razočarani nad odnosom vlade. Foto: BoBo

Cariniki zaradi neodzivnosti oblastnikov še vedno stavkajo. Dušan Miščevič, vodja stavkovnega odbora sindikata, je povedal, da zahtevajo enakopravno obravnavo carinske službe pri varčevalnih ukrepih. Carinski upravi so namreč po besedah Miščeviča odredili 11,5-odstotno znižanje mase plač, nekaterim drugim v javnem sektorju pa manj ali celo nič. "Nam se to ne zdi pošteno," je dejal.

Kaj bo po priključitvi Hrvaške EU-ju?
Prav tako želijo imeti informacije o tem, kakšni so načrti vlade glede števila zaposlenih po 1. juliju. Takrat naj bi se Hrvaška pridružila Evropski uniji, s tem pa naj bi prišlo do združitve davčne in carinske uprave.

"Naša ocena je, da glede na to, da nas je že kar nekaj let veliko premalo, da dobivamo nove naloge, ni nobenega razloga, da bi odpuščali iz poslovnih razlogov," je prepričan Miščevič.

Pripravljeni na zaostrovanje
Danes se bodo sestali z ministrom za finance v odstopu Janezom Šušteršičem, nato pa bo na seji stavkovni odbor sindikata ocenili izvedbo stavke, njene učinke in vsebino sestanka z ministrom.

Cariniki poleg dela policistov stavko nadaljujejo od splošne stavke javnega sektorja prejšnjo sredo, vendar so intenzivnost stavkovnih dejavnosti zmanjšali. Miščevič je zatrdil, da so jih ob nerazumevanju pripravljeni poostriti.