Cariniki poudarjajo, da je bil proračun zaradi njihovega dobrega dela bogatejši za 18 milijonov evrov. Foto: BoBo
Cariniki poudarjajo, da je bil proračun zaradi njihovega dobrega dela bogatejši za 18 milijonov evrov. Foto: BoBo

"Nič drugega ne zahtevamo kot to, da se carinska služba enako obravnava pri varčevalnih ukrepih. Ne vidimo nobenega racionalnega razloga, da bi pripadniki naše službe morali bistveno več prispevati za odpravo te krize kot pa v ostalih službah," je povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič.
Carinski upravi so namreč po njegovih besedah odredili 11,5-odstotno znižanje mase plač, nekaterim drugim v javnem sektorju pa manj ali celo nič. "Nam se to ne zdi pošteno. Te krize definitivno nismo zakuhali mi, mi celo polnimo proračun," je dejal in pojasnil, da je policija na podlagi njihovega dobrega dela v proračun nakazala 18 milijonov evrov.

Kako po 1. juliju?
Poleg tega meni, da je treba razkriti načrte vlade glede števila zaposlenih po 1. juliju, ko naj bi se Hrvaška pridružila EU-ju. S tem naj bi se namreč združili davčna in carinska uprava. "Naša ocena je, da glede na to, da nas je že kar nekaj let veliko premalo, da dobivamo nove naloge, ni nobenega razloga, da bi odpuščali iz poslovnih razlogov," je pojasnil.
Cariniki sicer stavkajo od splošne stavke javnega sektorja prejšnjo sredo. Ob tem je Miščevič dodal, da so predstavnike iz gospodarstva, ki delujejo v Ekonomsko-socialnem svetu pozvali na delovni sestanek še pred stavko, vendar se ni nihče odzval.
"Upam na razum, predvsem na vladni strani. Ker mi smo že velikokrat dokazali, da smo razumni," je še povedal Miščevič in dodal, da v sindikatu z varčevalnimi ukrepi nimajo težav, a da sprejmejo samo enakopravno obravnavo.