Predsednika Slovenije in Rusije sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama. Foto: EPA
Predsednika Slovenije in Rusije sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama. Foto: EPA
false
Vladimir Putin je dejal, da je Slovenija primeren kraj za srečanje z novim ameriškim predsednikom. Foto: EPA
false
Pogoj za izboljšanje odnosov med EU-jem in Rusijo je umiritev razmer v Ukrajini, je prepričan Borut Pahor. Foto: EPA
false
Izboljšanje odnosov med ZDA in Rusijo je v rokah Donalda Trumpa. Foto: EPA
false
Ministra za kmetijstvo Dejana Židana veseli, da so slovenski proizvajalci procesne prehrambne tehnike postali pomembni v Rusiji. Foto: BoBo
Ermitaž
Pahor si je med drugim ogledal tudi sloviti muzej Ermitaž. Foto: EPA

Živahno izmenjavo mnenj in stališč z ruskim kolegom slovenski predsednik Pahor razume kot nadaljevanje zavezanosti k približevanju rešitvam, ki bi umirile razmere v vzhodni Ukrajini. Prvi korak mora biti umik orožja, vzpostavitev miru ter potem nadaljevanje mirovnih pogajanj. Pahor je vse vpletene strani pozval k prekinitvi ognja in si zaželel, da bi se končno izboljšali odnosi med Rusijo in EU-jem.

Ruski predsednik Putin pa je novinarjem pojasnil, da je Pahorja seznanil z dogajanjem na vzhodu Ukrajine ter hkrati poudaril na nujnost spoštovanja dogovora iz Minska. Oba predsednika sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama, še posebej Putin, ki je izrazil interes ruskih podjetij za sodelovanje v številnih projektih v Sloveniji, kot sta gradnja drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom ter prenova ljubljanske toplarne.

Ruski energetski gigant Gazprom se po njegovih besedah s slovenskimi partnerji pogovarja o novi petletni pogodbi o dobavi zemeljskega plina Sloveniji. Slovenska stran je pred Pahorjevim obiskom sicer izražala upanje, da bo več sto milijonov evrov vredna pogodba med Gazpromom in Geoplinom podpisana že na dan obiska, a se pogajanja nadaljujejo.

Srečanje s Trumpom v Ljubljani?
Putin se je poleg boljših odnosov z EU-jem zavzel tudi za boljše odnose z ZDA, ki so se v zadnjih letih predsednikovanja Baracka Obame izredno poslabšali. Možnost boljših odnosov med ZDA in Rusijo na vseh področjih ostaja odprta, a vprašanje je, kaj bo storil novi ameriški predsednik Donald Trump.

Slovenija je izrazila pripravljenost, da bi gostila srečanje med njim in novim ameriškim predsednikom, je še pojasnil Putin in dodal, da je Slovenija dobra lokacija za prvo srečanje z novim ameriškim predsednikom, ali se bo to res zgodilo, pa je drugo vprašanje. "Ljubljana je dober kraj za pogovore takšne vrste," je dejal.

Zagon gospodarskega sodelovanja
Kot smo že poročali, je obisk slovenskega predsednika dal zagon gospodarstvu. Slovenska in ruska podjetja so namreč ob obisku podpisala skupno 14 pogodb v vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Med njimi jih je več povezanih s pridelavo oz. predelavo hrane. Riko je tako podpisal pogodbi za gradnjo dveh tovarn za predelavo žita, Duol je ruskim podjetjem prodal tehnologijo za izdelavo napihljivih rastlinjakov, proizvajalec peči za pekarne Gostol Gopan pa bo sodeloval z ruskim prehrambnim podjetjem ter Tulskim Hlebokombinatom.

Tudi druge danes podpisane pogodbe spodbujajo razvoj ruske industrije, in sicer: Iskratel bo sodeloval pri modernizaciji jedrnega omrežja Rustelekoma, Bosio je podpisal pogodbo o izdelavi peči za kovaške obrate, Iskra zaščite in Elteza pa pogodbo o prenosu lastnega znanja. Podpisane so bile še druge pogodbe.
.

Pahor v Sankt Peterburgu krepil kulturno sodelovanje
Predsednik Borut Pahor je bil drugi dan uradnega obiska Rusije v Sankt Peterburgu, kjer se je srečal z gubernatorjem Georgijem Poltavčenkom, slovenske in ruske kulturne ustanove pa so ob tej priložnosti podpisale pisma o nameri sodelovanja. Namero o sodelovanju so tako podpisali med Festivalom Ljubljana in Marijinskim gledališčem ter med Festivalom Ljubljana in Sanktpeterburško filharmonijo.
.
Pahor si je med drugim ogledal tudi legendarni muzej Ermitaž, kjer sta direktorica Narodne galerije Barbara Jaki in direktor Ermitaža Mihail Piotrocksi podpisala namero o sodelovanju. Zvečer si bo slovenski predsednik ogledal še baletno predstavo v Marijinskem gledališču, nato pa bo sklenil obisk Rusije. Od tam bo odpotoval v Ukrajino, zadnjo postajo turneje, ki jo je začel v Nemčiji.

.
Pomoč Rusiji pri proizvodnji hrane
Sporazum o sodelovanju sta podpisali tudi Pošta Slovenije in Pošta Rusije, Univerza v Ljubljani pa je podpisala memoranduma z univerzo Inopolis ter Severnokavkaško univerzo.

"Kot človeka, ki je odgovoren tudi za proizvodnjo hrane in na neki način tudi za okolje, me posebej veseli, da so v Rusiji slovenski proizvajalci procesne tehnike postali zelo pomembni," je po podpisu pogodb pojasnil minister za kmetijstvo Dejan Židan. Z rusko stranjo so sicer dogovorjeni za vnovična srečanja v prihodnjih mesecih, da bi preverili, ali lahko Slovenija Rusiji pomaga tudi pri širitvi obsega pridelave hrane.

Sporazum o preprečevanju pranja denarja
Ob Pahorjevem obisku sta Slovenija in Rusija podpisali tudi sporazum o sodelovanju na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva in program skupnih ukrepov za obdobje med letoma 2017 in 2018 za področje turizma.