Pahor pa je dejal, da se bosta v pogovorih osredotočila na gospodarsko sodelovanje, da pa bi kljub temu želel izkoristiti priložnost za obravnavo vprašanja varnosti na vzhodu Ukrajine ter odnosov med EU-jem in Rusijo. Foto: Reuters
Pahor pa je dejal, da se bosta v pogovorih osredotočila na gospodarsko sodelovanje, da pa bi kljub temu želel izkoristiti priložnost za obravnavo vprašanja varnosti na vzhodu Ukrajine ter odnosov med EU-jem in Rusijo. Foto: Reuters
Pahor in Medvedjev
Pahor se je danes v Moskvi srečal še z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. V pogovoru je Medvedjev ocenil, da so odnosi med Rusijo in Slovenijo zelo dobri in zgrajeni na zgodovinskem prijateljstvu. Foto: EPA
Putin bi za srečanje s Trumpom izbral Ljubljano

Ljubljana oz. Slovenija na splošno je dobra lokacija za prvo srečanje med predsednikoma, če se bo to zgodilo, je Putin dejal po poročanju RT-ja in Politica. Spomnil je na dejstvo, da se je v Sloveniji, na Brdu pri Kranju, srečal tudi z Georgeem W. Bushem. A ob tem v Kremlju poudarjajo, da glede srečanja Trump-Putin ni še nič dogovorjeno.
Srečanje med Pahorjem in Putinom
Putin je izrazil obžalovanje, ker so se gospodarski odnosi med Rusijo in Slovenijo v zadnjem času ohladili. Kot je poudaril, ga žalosti, ker je blagovna menjava upadla. V zadnjem času se je padanje sicer ustavilo. "Upam, da bo obisk okrepil naše sodelovanje," je še dejal. Po pogovorih pa je Putin izrazil željo, da bi ruska podjetja sodelovala pri obnovi Toplarne Ljubljana in gradnji drugega tira.

Pahor pa je pred pogovorom dejal, da se bosta predsednika sicer osredotočila na gospodarsko sodelovanje, da pa bi kljub temu želel izkoristiti priložnost za obravnavo vprašanja varnosti na vzhodu Ukrajine ter odnosov med EU-jem in Rusijo. Ob tem se je zavzel za ustavitev spopadov na vzhodu Ukrajine. Zadnje je po mnenju Pahorja ključnega pomena za izboljšanje odnosov med EU-jem in Rusijo.

Medvedjev upa na boljše čase v odnosih z EU-jem
Pahor se je srečal tudi z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, ki je presodil, da so odnosi med državama dobri in se tudi na temeljih zgodovinskega prijateljstva dobro razvijajo. "Na žalost tega ne morem reči za odnose z EU-jem. Vsi vemo razloge. Upam, da bomo to premagali. Vsi upamo, da bodo v teh odnosih nastali boljši časi," je dodal.

Pahor mu je odgovoril, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo najboljši mogoči, o odnosih med Rusijo in EU-jem pa je dejal: "Če hočemo, da se bodo razvili v polni meri, kot si želimo, je neizogibno, da se uredijo zadeve v vzhodni Ukrajini. Z iskreno željo obeh strani to ni nemogoče. To bi pomenilo veliko sprostitev, politično, gospodarsko, socialno, varnostno, in seveda bi dalo odnosom med našima narodoma nov zagon. Upamo, da bomo temu priča."

Gospodarska delegacija podpisala več pogodb
Iz Moskve bo Pahor v soboto odpotoval v Sankt Peterburg, kjer bo v ospredju sodelovanje med državama na področju kulture. Turnejo, ki jo je začel v sredo v Nemčiji, bo Pahor sklenil v nedeljo v Kijevu, kjer bo imel delovno srečanje z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Gospodarska delegacija je v Moskvi skupno podpisala 14 pogodb v višini pol milijarde evrov. Večina je povezana s prehrambno industrijo, kar je razveselilo predvsem ministra za kmetijstvo Dejana Židana. Družba Riko je podpisala pogodbi za gradnjo dveh tovarn za predelavo žita. Duol je Rusom prodal tehnologijo za izdelavo napihljivih rastlinjakov, donosno pogodbo pa je podpisal tudi proizvajalec peči za pekarne Gostol Gopan.

Putin bi za srečanje s Trumpom izbral Ljubljano