Krajani Senožeč se bodo na referendumu odločali o gradnji vetrnega parka. Foto: Reuters
Krajani Senožeč se bodo na referendumu odločali o gradnji vetrnega parka. Foto: Reuters

Divaški občinski svetniki so se po poročanju Dnevnika in Dela v sredo odločili, da bi morali približno 800 občanov iz vasi Senožeče, Dolenja vas, Laže, Gabrče, Potoče, Otošče in Senadole, ki živijo na območju, kjer naj bi nastal vetrni park Senožeška brda, 25. maja na referendumu povprašati, ali se z njim strinjajo.

Za vetrni park, načrtuje ga družba Vepa, ki naj bi tam postavila do 40 vetrnic, že poteka postopek priprave državnega prostorskega načrta. Izidi posvetovalnega referenduma pa za državo ne bodo zavezujoči.

Manj nasprotovanj vetrnicam
Civilna iniciativa za zaščito Senožeških brd je v preteklosti nasprotovala postavitvi vetrne elektrarne na tem območju.

Predstavnik omenjene civilne iniciative Diego Loredan pa je zdaj povedal, da če bodo krajani na referendumu vetrnice podprli, njihova civilna iniciativa vetrnicam ne bo več povsem nasprotovala, temveč bo zahtevala, da so od prebivališč oddaljene najmanj 3,2 kilometra.

Pri investitorju projekta Vepi pravijo, da bodo vetrnice postavili le, če ne bodo vplivale na počutje in zdravje ljudi, in zato že načrtujejo različne študije.

Lokalni skupnosti bodo tudi ponudili stalno rento, ki bo znašala 20 odstotkov od ustvarjenega dobička od prodane električne energije in bi se nato razdelila med občino, lastnike zemljišč in krajevno skupnost.