V Tacnu so izvedli prisego novih policistov nadzornikov državne meje, 2. avgust 2019. Foto: BoBo

"Glede na trenutne razmere v glavnih izvornih in tranzitnih državah vzdolž migrantske poti, ki prečka Slovenijo, lahko pričakujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih," je opozorila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Dodala je, da zato kolegi na terenu prihod novih policistov nadzornikov državne meje "že nestrpno čakajo".

Policija obvladuje vso varnostno situacijo v državi. Slovenija je še naprej varna država, policija pa bo poskrbela, da bo takšna tudi ostala.

Tanja Bobnar, generalna direktorica policije

Po njenih besedah so policiji v zadnjem desetletju naložili številne nove naloge, obenem pa se spopada s kadrovskim primanjkljajem: "Zato si v policiji zelo prizadevamo, da bi policijski poklic približali ljudem in zanj navdušili čim več posameznikov." Ob tem je dejala, da je policist nadzornik državne meje ena izmed specialnosti policijskega poklica.

Kot je pojasnila, so na njegovem seznamu nalog tudi preverjanje upravičenosti zadrževanja na obmejnem pasu, ugotavljanje kraja prečkanja mejne črte, ugotavljanje identitete in pregledovanje dokumentov, zbiranje informacij, osebne preiskave in varnostni pregledi prevoznih sredstev, prijetje oseb ter zapora območja.

V nagovoru je tudi dejala, da je policija vedno izpostavljena budnim očem javnosti in lahko, čeprav svoje delo opravlja zakonito in strokovno, naleti na – pogosto neutemeljene – negativne odzive. "Želim, da veste, da bo vodstvo policije vedno zagovarjalo postopke, ki so zakoniti in strokovni ter predstavljajo sorazmeren odgovor na posamezno varnostno situacijo," je poudarila.

Novi policisti na mejo

Tudi v izjavi za medije ob robu današnje prisege nove generacije policistov nadzornikov državne meje je Bobnarjeva izrazila prepričanje, da je policija pri varovanju meje učinkovita, kar po njenih besedah dokazuje tudi zajetje večjih skupin migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo. V povezavi s pomanjkanjem policijskega kadra je dejala, da bi "v svoje vrste z veseljem sprejeli še 700 dodatnih policistov".

Nezakonite migracije bolj polnijo zapore in pripore kot azilne domove

Dotaknila se je tudi domnevnega ustanavljanja vaške straže v Beli krajini, o čemer poročajo nekateri mediji. "Policija spremlja tudi tovrstne dejavnosti. Pri tem opozarjamo ljudi na mejo dopustnega ravnanja, predvsem pa jih pozivamo, naj ne počnejo ničesar, kar bi ogrozilo njihovo varnost in pa varnost nekoga drugega," je dejala.

Dodala je še, da policija za zdaj ni zaznala, da bi v omenjenem primeru kdor koli prestopil mejo zakonitega: "Policija obvladuje vso varnostno situacijo v državi. Slovenija je še naprej varna država, policija pa bo poskrbela, da bo takšna tudi ostala."

Policiste in policistke nadzornike državne meje, ki so danes prisegli na Policijski akademiji, bodo sicer razporedili po različnih enotah: 15 jih bo odšlo na koprsko policijsko upravo, 13 na novomeško, šest na mariborsko in eden na kranjsko policijsko upravo, en policist pa v specializirano enoto za nadzor meje na Generalni policijski upravi.

Trenutno je v izbirnem postopku še 18 kandidatov, policija pa bo z javnimi objavami še letos iskala dodatne kadre za delo na meji.