Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po odkritju tabora v gozdu sta na teren odšla prva policijska patrulja in vodnik službenega psa. Proti hribu Vrh so opazili večjo skupino okoli 50 ljudi, ki so bežali. V iskanje so se nato vključili dodatne patrulje policistov in vodnikov službenih psov ter policijski helikopter.

Prebežniki so se razbežali v okolico in v gozd proti naselju Podstenjšek, nadaljevali pa so pot proti Merečam, se zapisali na Policijski upravi (PU) Koper. Policisti so jih ves popoldan, zvečer in ponoči prijemali po manjših skupinah, največ na območju med Ratečevim Brdom in Kilovčami.

Policisti končali akcijo iskanja

Skupaj je bilo prijetih 123 ljudi, obravnava vseh pa še ni končana. Obravnavali so 94 državljanov Afganistana, 27 državljanov Pakistana in državljana Bangladeša, večino jih bodo danes vrnili na Hrvaško. Najmanj pet tujcev je mladoletnih, te so odpeljali v azilni dom.

Policija prijela 123 prebežnikov

Letos so na meji na območju PU-ja Novo mesto ujeli 1.707 prebežnikov

Prihodi prebežnikov čez našo južno mejo ne pojenjajo. Na območju Bele krajine, Dolenjske in Posavja, kjer mejo nadzirajo policisti PU-ja Novo mesto, so v prvi polovici tega leta resda našteli nekaj manj nelegalnih prebežnikov ‒ lani 1.727, letos pa 1.707. Opažajo pa, da so ti prehodi vse bolj organizirani in jih opravljajo s pomočjo tihotapskih družb. Letos je manj ilegalnih prehodov čez reko Kolpo in več čez Gorjance, je za TV Slovenija poročal Goran Rovan.

Na območju PU-ja Novo mesto so letos prijeli že več kot 1.700 tujcev, ki so na nelegalen način vstopili v našo državo. Ti prihajajo z območja Bosne in Hercegovine, po državljanstvu pa prednjačijo Alžirci, Pakistanci in Maročani.

"Večina ilegalnih migrantov je bilo v lanskem letu na območju Bele krajine, kjer imamo še zmerej precej visoko številko. Se je pa zadeva premaknila na območje Gorjancev, kjer imamo skorajda 10-kratno povečanje. Treba je izpostaviti, da je bilo lani dobrih 40 migrantov na območju Gorjancev, v letošnjem letu pa že skorajda 400," je povedal inšpektor Oddelka za državno mejo in tujce PU-ja Novo mesto Bojan Tomc.

Policisti ugotavljajo, da so ti prehodi vse bolj organizirani. "Z izrazito zavzetostjo so policisti že prijeli 43 oseb, ki so organizirano vodili tujce na naše območje. Tako da je dejansko tega več."

"Za te sprovajalce je bil odrejen pripor. Manjše število tujcev je pri nas zaprosilo za azil, preostali so bili vrnjeni na Hrvaško. Z migranti doslej ni bilo večjih težav, je pa med ljudmi vseeno čutiti nelagodje," je še povedal Tomc.

Kaj pravijo krajani
"Strah nas zdaj še ni, dokler se ne bo udomačilo, ne. Verjetno pa nas bo strah postalo. Drugače pa pripovedujejo, da hodijo, da se vozijo tu redno. Nekaj prepeljujejo. Zdaj, kdo, kaj? Eden lahko prijatelja pelje, drugi pa begunce," je povedal krajan Stanko Hosta.

Za nadzor meje prihajajo na pomoč tudi upokojeni policisti, ki tudi dobro poznajo teren. "Policisti se pač pri delu ustrezno prilagajajo. Ustrezno je angažirano tudi lokalno prebivalstvo, ki nam ob posamezno zaznanih primerih sumljivih vozil sporočajo podatke o zaznanem gibanju teh oseb," je izjavil Tomc.

Policisti so ob tem na mejnih prehodih prijeli še 312 tujcev, ki so se skriti na tovornjakih in vlakih skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo, je še poročal Rovan.

Zajeli večje število prebežnikov