Še ena parlamentarna preiskovalna komisija v tem mandatu, ki se bo ukvarjala z bankami. Foto: BoBo
Še ena parlamentarna preiskovalna komisija v tem mandatu, ki se bo ukvarjala z bankami. Foto: BoBo
Branko Grims
S podrobnostmi so se seznanili, a o njih javno ne smejo govoriti, je sporočil Grims. Foto: BoBo

Komisija se bo ukvarjala predvsem z ugotavljanjem politične odgovornosti v primeru delovanja in transakcij NLB-ja v obdobju med letoma 2008 in 2011, je povedala prva poslanka SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Več bodo o tem predlogu pojasnili na petkovi novinarski konferenci.

"Vsekakor gre za politično odgovornost, ki jo moramo prek delovanja v DZ-ju nemudoma prevzeti do ugotovitev, do katerih je prišlo v teh dneh," je o smiselnosti ustavljanja nove komisije leto pred koncem mandata še povedala Kustec Lipicerjeva.

"Za nas je predvsem skrb vzbujajoč sum o morebitni neposredni politični vpletenosti tedanje oblasti v te procese. Ker nam preiskovalna komisija omogoča, da raziskujemo, smo se odločili, da je to treba narediti," je še dejala.

Han: Delali bodo politično zgodbo
Po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana bodo nekateri iz primera NLB delali politično zgodbo, vidi ga predvsem kot predvolilno temo. SD bo pri predlogu SMC-ja za sklic komisije sicer sodelovala, vendar je izrazil pomislek, kaj se lahko naredi v tako kratkem času pred koncem mandata.

Komisija DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb se je v začetku meseca namreč seznanila s primerom, v katerem naj bi bila v letih 2009 in 2010 prek NLB-ja oprana milijarda dolarjev. Šlo je za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB-ja na več tisoč naslovov.

Jašovič potrdil obstoj sumljivih transakcij
Nekdanji prvi mož NLB-ja Božo Jašovič je v ponedeljek na zaslišanju pred bančno preiskovalno komisijo DZ-ja potrdil obstoj sumljivih transakcij iranskega izvora v obdobju, ko je vodil banko. V torek pa je specializirano državno tožilstvo potrdilo, da v zvezi s sumom pretakanja milijonov dolarjev, ki naj bi se iz Irana prek NLB-ja stekali na račune v tujino, poteka predkazenski postopek.

Tarča
Afera NLB završala tudi v politiki
Afera NLB na mize poslancev preiskovalcev
Tarča
Afera NLB završala tudi v politiki
Afera NLB na mize poslancev preiskovalcev