Hojs o nadaljnjem sproščanju ukrepov

"Trenutno smo v položaju, da ko pogledate barve regij, ugotovite, da je nekje že povsem rumena, nekje rdeča, drugje so med oranžno in rdečo. Torej, precej pisana druščina barv. Zato se je strokovna komisija odločila, da en teden celotno državo obravnavamo kot rdečo in v tej fazi je zapovedana omejitev gibanja na regije," je minister za notranje zadeve Aleš Hojs v oddaji Dobro jutro pojasnil, zakaj še vedno velja prepoved prehajanja regij. A glede na "izjemen odziv državljanov, ki so sodelovali v 'lockdownu'", je po njegovem mnenju pričakovati, da bodo že konec tega tedna odločali, ali za prihajajoči teden omejitve med regijami ne bi bilo več.

Nazaj v državo z negativnim PCR-testom

Strokovna komisija je predlagala, da bi nočno omejitev gibanja zadržali z dodatkom, da se lahko giba posameznik in družina. Sam in na ministrstvu smo ocenili, da je tak predlog nesmiseln. Zelo težko ga je nadzorovati in omogoča zlorabo sistema, zato smo predlagali, da nočno omejitev v celoti ukinemo. Strokovna komisija se je s tem strinjala.

Minister Hojs o tem, zakaj so se po 174 dneh odločili, da ukinejo policijsko uro

Drugače pa je pri prehajanju državne meje. "Večina evropskih držav, tudi Slovenija, odsvetuje potovanja, saj jih je večina še vedno močno epidemiološko obremenjena," pravi minister in dodaja, da izhod ni več prepovedan, so pa ostrejši pogoji za vstop v državo.

Imeti je treba razen za veljavne izjeme negativen izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Sicer je človek napoten v karanteno. Drugače je le pri delovnih migrantih, ki se morajo na sedem dni testirati, a veljajo tudi brezplačni hitri antigenski testi.

Zakaj ni uvedbe obveznega hitrega testiranja ob vstopu v državo na sami meji? "Hitri testi niso popolnoma zanesljivi," odgovarja minister. "Tako testiranje smo enkrat izvedli zelo množično – med božičem in silvestrovim. Bilo je relativno uspešno. Številka pozitivnih je bila nizka." A se je pozneje izkazalo, poudarja Hojs, da je treba biti pri teh hitrih testih pazljiv, in zato so se odločili, da je najzanesljivejši PCR-test. Zato je ta obvezen ob vrnitvi v državo, hitri testi pa so torej dovoljeni za tiste, ki dnevno migrirajo in "ki imajo ob pozitivnem testu možnost v naši državi na hitro opraviti še PCR-test."

Kako bo z dopustom na Hrvaškem ali kje druge v tujini?

Notranji minister je glede poletnih dopustov v tujini optimističen, da bo do poletja precepljenost tako visoka, da bo dopustovanje mogoče. "Vprašanje pa je, kakšno bo stanje na Hrvaškem, kjer se trenutno razmere slabšajo. Zapirajo terase in očitno se poskus, da bi v vmesnem času stvari sproščali, ni najbolje iztekel," dodaja.

Se pa očitno pripravljajo spremembe za tiste, ki imajo na Hrvaškem ali kje drugje svojo nepremičnino. Že zdaj se lahko nanjo odpravijo za 12 ur, če imajo tam kakšen nujen opravek. Je pa Hojs napovedal, da bi lahko v roku 14 dni uvedli "možnost prehajanja mej za lastnike nepremičnin v tujini ob pogoju negativnega testa na novi koronavirus, kot to velja za delovne migrante", če se bo epidemiološka situacija v Sloveniji izboljšala.

"Večina ljudi, ki mi piše, mi zagotavlja, da teh izjem ne bi izkoriščali, da bi tam 'žurirali', ampak bi dejansko odšli zgolj na svojo nepremičnino. To bistveno zmanjša možnost, da bi taki ljudje bili prenašalci virusa nazaj v Slovenijo," je prepričan.