Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z 11. členom odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 je namreč vlada močno omejila izstop iz države in vstop vanjo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so bila za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so se cepile proti tej bolezni.

Ustavno sodišče je ta določila zdaj začasno zadržalo in odločitev je že objavljena v Uradnem listu.

Pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Matic Kocjančič in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki trdijo, da so jim s tem kršene številne pravice.

Sorodna novica Ustavno sodišče začasno zadržalo omejitve potovanj v rdeče države

Zalar: Gre za hudo kršitev ustave

"Ustavno sodišče je prepoznalo kršitev ustavne pravice do svobode gibanja, do družinskega življenja, kršitev ustavne pravice do svobodne gospodarske pobude. Gre za hudo kršitev ustave, ki si jo je privoščila vlada v veliki naglici sprejemanja tega odloka," je nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar pojasnil za Odmeve.

Dodal je, da gre za pomembno odločitev, ki nakazuje, da se vračamo v normalne pravne okvire. "Vidi pa se iz te odločitve ustavnega sodišča, da bo uporabilo strožja merila presoje pri drugih pobudah ali zahtevah za oceno ustavnosti predpisov, ki jih sprejema ta vlada ali parlament, ko gre za povezavo z epidemijo."

Hojs ostro nad ustavne sodnike

A notranji minister Aleš Hojs je za STA že napovedal, da bodo zadeve zaostrili drugače in bodo ljudje lahko, kot pravi ustavno sodišče, prosto odhajali iz države, vstop pa ne bo več tako preprost. Obregnil se je tudi na odločitev ustavnega sodišča, saj po njegovih besedah ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne.

Za zadržanje sedem sodnikov, proti dva

Ustavno sodišče sicer sprejema navedbe vlade, da bo začasno zadržanje lahko povzročilo povečano tveganje za širjenje okužb in dodatno obremenitev zdravstvenega sistema, a dodaja, da je ta nevarnost že omejena z omejitvami pri vstopu v državo. Poleg tega po mnenju ustavnega sodišča ne vzdrži argument vlade, da bodo tako stroge omejitve veljale le 14 dni.

Odločitev o sprejetju pobud je podprlo osem ustavnih sodnikov, proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič. Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli.

Ustavno sodišče sprostilo izstop iz države