Upravno sodišče je ugodilo tožniku in njegovi družini, da kljub prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo Slovenijo. Foto: BoBo
Upravno sodišče je ugodilo tožniku in njegovi družini, da kljub prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo Slovenijo. Foto: BoBo

Upravno sodišče je izdalo začasno odredbo in tožniku ter njegovi družini s tem dovolilo, da se na brniškem letališču vkrcajo na potniško letalo, so sporočili s Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pri postopku sodelovala z Odvetniško pisarno Senica.

Kot so naknadno pojasnili, je tožnik odhajal v tujino s svojo družino. Potovanje je imel načrtovano dalj časa, rezerviral je hotel in letalsko vozovnico.

Sorodna novica Hojs: Kdor želi zapustiti državo, lahko plača globo in gre

"Tožnik in njegova družina lahko svobodno zapustijo državo in uresničujejo ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja in družinskega življenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so opozorili na po njihovem mnenju pravno spornost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 z dne 28. marca 2021 in vlado pozvali, naj v najkrajšem mogočem času odlok ustrezno spremeni in s tem prepreči množično vlaganje tožb ter posledično dodatno obremenitev upravnega sodišča.

Dodatne zaostritve do 12. aprila

Od 29. marca do vključno 12. aprila sta dodatno omejena izstop iz države in vstop v državo. Slovenije ni več mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu (na njem so med drugim vse sosednje države), za vstop v Slovenijo je potreben negativen izvid testa PCR, opravljen v članici EU-ja ali schengenskega območja, ali predložitev dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo 10-dnevna karantena, ki je ni mogoče predčasno prekiniti.

Izjema pri prehajanju meje velja za tranzitne potnike in tovorni promet.