Bo SLS-u tokrat uspelo obdržati položaj na lokalni ravni? Foto: BoBo
Bo SLS-u tokrat uspelo obdržati položaj na lokalni ravni? Foto: BoBo
Kdo bo izzval Jankovića na volitvah?

Potem ko so julijske volitve temeljito pretresle politični prostor na državni ravni in se še oblikuje vladna koalicija, nas 5. oktobra čakajo še lokalne volitve. Veliko vprašanje seveda je, ali bo novim političnim silam - Stranki Mira Cerarja (SMC) in Združeni levici - uspelo tudi na lokalni ravni, in seveda, kako bo s Slovensko ljudsko stranko, ki je na državni ravni izpadla iz parlamenta, na lokalni ravni pa je bila vedno med močnejšimi političnimi silami.
Volilna opravila že potekajo, stranke se na volitve že pripravljajo. A veliko konkretnega še ni mogoče izvedeti. Kot po navadi bo najzanimiveje v Ljubljani in Mariboru. Ali bo na državni ravni poraženemu Zoranu Jankoviću uspelo dobiti še en županski mandat v glavnem mestu? In ali se bo v Mariboru obdržal vstajniški župan Andrej Fištravec? To bosta veliki vprašanji oktobrske volilne nedelje. Kot rečeno, so v strankah še dokaj skrivnostni - kandidatne liste bodo šele začeli sestavljati.
DeSUS svojega kandidata ne bo imel
V DeSUS-u po besedah predsednika Karla Erjavca tudi na lokalnih volitvah pričakujejo dober izid. V prestolnici ne bodo imeli svojega županskega kandidata, napoveduje Erjavec: "Dvomim, da bomo šli s svojim kandidatom, tako da bo stranka DeSUS nekomu dala svojo podporo. Komu, pa je odločitev mestne organizacije Ljubljana."

V SD-ju sicer širši nabor kandidatov tako za Ljubljano kot Maribor po besedah predsednika Dejana Židana imajo: "Tisti posameznik ali posameznica, ki bo na koncu dobil največjo podporo našega članstva in ki mu bodo javne ankete pokazale, da ima realno možnost, da je zmagovalec, tisti bo tudi kandidat Socialnih demokratov."

SMC stavi na nove obraze
V SMC-ju za zdaj pravijo le, da bodo njihovi kandidati morali biti člani stranke - torej bodo tudi na lokalnih volitvah stavili na nove obraze. Da na lokalne volitve gredo, zatrjuje tudi Luka Mesec (Združena levica).

V večini strank bodo se bodo resneje z lokalnimi volitvami začeli ukvarjati s prihodnjim tednom. Zadnji dan za vložitev kandidatur je 10. september. Tokrat bodo lokalne volitve prvič tudi v občini Ankaran - ki jo je ustanovilo ustavno sodišče. Glede tega bo zagotovo še potekala kakšna pravna bitka - tudi po volitvah.

Kdo bo izzval Jankovića na volitvah?