Informacijska pooblaščenka meni, da se predlagatelji zakonov lotevajo na hitro in v zadnjem času vse prevečkrat z izgovorom, da gre za odpravo administrativnih ovir. Foto: RTV SLO
Informacijska pooblaščenka meni, da se predlagatelji zakonov lotevajo na hitro in v zadnjem času vse prevečkrat z izgovorom, da gre za odpravo administrativnih ovir. Foto: RTV SLO
Osebne izkaznice
Obstoječe osebne izkaznice ostanejo veljavne do poteka roka veljavnosti, za katerega so bile izdane. Državljani bodo lahko zaprosili tudi za izdajo nove osebne izkaznice, če bodo to želeli, pravijo na MNZ-ju. Foto: RTV SLO

Notranje ministrstvo se je po njenem mnenju za spremembe odločilo na hitro in nepremišljeno, saj ni pripravilo analize ocen tveganja za zasebnost. Nataša Pirc Musar pravi, da bodo nove izkaznice, ki bodo vsebovale EMŠO, davčno številko in številko zdravstvenega zavarovanja, edinstven primer v Evropi, iz predloga pa se po njenih besedah tudi ne da razbrati, kateri od teh podatkov bodo vidni od zunaj.

MNZ pa je na svoji spletni strani objavil, da bosta EMŠO in davčna številka zapisani v kriptografsko zaščiteni obliki in zato ne bo mogoč neposreden dostop do tega podatka, ki iz samega digitalnega potrdila tudi ne bo viden.

Zakaj bo napisana tudi davčna številka?
Informacijska pooblaščenka je še povedala, da se je notranje ministrstvo "tik pred zdajci" odločilo, da na izkaznico doda še davčno številko, kar so utemeljili s tem, da se ta številka kot uradni identifikator pogosto uporablja pri elektronskih storitvah državne uprave. A kolikor mi je znano, se davčna številka ne pojavlja pogosto, le v eni e-storitvi, to je sistem e-davki, je dodala Pirc Musarjeva.

MNZ: Število potrebnih dokumentov bo manjše
A na ministrstvu so prepičani, da se bo z novimi osebnimi izkaznicami zmanjšalo število dokumentov, ki jih morajo imeti državljani vsak dan pri sebi, manjša pa bo tudi možnost morebitnih zlorab pri uporabi kartice zdravstvenega zavarovanja, saj je na osebni izkaznici tudi fotografija imetnika. Manjše število izdanih zdravstvenih kartic pa bo pomenilo tudi prihranek v proračunu, so poudarili.

Pirc Musarjeva se strinja, da lahko na dolgi rok takšni projekti resnično prinašajo ugodnosti, a le takrat, ko bodo izvajalci podrobno poskrbeli tudi za ustrezno raven varstva osebnih podatkov, je sklenila.

A. S.