Koalicija namerava obdavčiti bančne provizije. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija namerava obdavčiti bančne provizije. Foto: MMC RTV SLO

Na od torka trajajoči izredni seji DZ-ja so se poslanci ljudstva že seznanili s predlogoma pokojninske reforme in reforme trga dela, pred njimi ostaja sveženj finančnih zakonov.

Sejo lahko od 9. ure naprej v živo spremljate tudi na 3. programu TV Slovenija.

Spodbujanje najema ali razbremenitev premožnih?
S predlagano novelo zakona o dohodnini vlada predlaga prepolovitev posebne olajšave za študentsko delo, odpravo olajšave za čezmejne dnevne delovne migrante in uvedbo cedularne obdavčitve prihodkov od najemnin. V ta predlog je vgradila tudi nekaj spodbud, denimo uvedbo pavšalne obdavčitve za mikropodjetja in samostojne podjetnike.

Ob tem je finančni minister Janez Šušteršič kot najpomembnejšo rešitev izpostavil prav administrativno poenostavitev poslovanja malih podjetij, ki bo vodila v rast podjetništva in odpiranje novih delovnih mest. Tako se bodo lahko osebe, ki s svojo dejavnostjo ne ustvarijo več kot 50 tisoč evrov prihodka letno, prostovoljno vključile v sistem pavšalne obdavčitve, s čimer ne bi več veljala progresivna lestvica obdavčitve.

To bi sicer zmanjšalo proračunske prihodke za 3,5 milijona evrov, poudarja Šušteršič, a si vlada obeta priliv med drugim tudi od prepolovitve posebne osebne olajšave od študentskega dela in dohodkov čezmejnih delovnih migrantov ter od cedularne obdavčitve prihodkov od najemnin.

Prav zadnja je prejela največ kritik od opozicije. Poslanec SD-ja Matjaž Frangež tako meni, da bi morali biti ti prihodki obdavčeni progresivno, saj se s cedularno obdavčitvijo po mnenju Frangeža davčno razbremenjuje lastnike več nepremičnin. Nasprotno pa poslanka SLS-a Patricija Šulin meni, da bo ta rešitev spodbudila lastnike praznih nepremičnin k oddaji v najem.

Reformi trga dela načelna podpora poslancev
Uvodoma so poslanci obravnavali predloga novega zakona o delovnih razmerjih. Gre za pomembnejšega od obeh zakonov, ki sestavljata reformo trga dela, je v torek povedal minister za delo Andrej Vizjak in dodal, da se o obeh tako koalicija kot socialni partnerji še intenzivno usklajujejo.

Ob tem je Vizjak dejal, da vlada ne bo vztrajala pri vseh rešitvah, tako da so predlogi pred drugim branjem v DZ-ju še odprti za morebitne popravke in dopolnila. Vizjak je še dejal, da si vlada prizadeva prepričati delodajalce za zaposlovanje za nedoločen čas.

Poslanci reformo trga dela načeloma podpirajo. Po mnenju Gregorja Viranta iz Državljanske liste je fleksibilnejši trg dela potreben za zmanjševanje brezposelnosti. V Državljanski listi pa kljub temu niso v celoti zadovoljni s predlogom, saj nasprotujejo kvotam, ki določajo najvišji dopustni delež pogodb za določen čas.

Opozicijske poslance pa skrbi predvsem razvoj poslovnega okolja, ki bi podjetjem omogočal povečanje konkurenčnosti in pogoje za povečevanja delovnih mest. Poslanka Pozitivne Slovenije Janja Klasinc je opozorila, da morajo rešitve upoštevati tudi varnost delavcev, pri čemer ta tudi ne sme delodajalca spraviti v težave zaradi slabih delavcev.

V nadaljevanju razprava o DDV-ju
Najbolj burno razpravo je pričakovati glede predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero naj bi se začasno zvišala obdavčitev nekaterega blaga in storitev. Namesto z znižano 8,5-odstotno stopnjo DDV-ja naj bi bili v letih 2013 in 2014 s splošno 20-odstotno stopnjo obdavčeni časopisi in revije, komunalne storitve, uporaba športnih objektov, hrana za male živali, čiščenje oken, frizerske storitve ter lončnice, sadike in rezano cvetje.

Prav tako naj bi predvidoma dve leti veljal zakon o davku na finančne storitve. S tem davkom bodo po predlogu vlade obdavčene vse bančne provizije, ki jih zaračunavajo finančne institucije, in sicer v višini 6,5 odstotka.

Seja se bo nadaljevala v četrtek.