Se bo v državno malho nateklo dovolj denarja za vse predvidene odhodke? Foto: MMC RTV SLO
Se bo v državno malho nateklo dovolj denarja za vse predvidene odhodke? Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec napoveduje krčenje diplomatske mreže, vse pa "bo odvisno od gospodarskega stanja države". Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Bratuškova je bila dolgoletna direktorica direktorata za proračun na finančnem ministrstvu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Državni proračun za leti 2013 in 2014 so obravnavali odbor za pravosodje in javno upravo, mandatno-volilna komisija ter odbori za zunanjo politiko, za zadeve Evropske unije in za Slovence zunaj meja. Opozicije pa ni prepričal, saj je po njenem mnenju nerealen že zato, ker niti v letošnjem vlada ne dosega zastavljenih ciljev.
Pravosodje: Rezi bodo močno otežili delovanje
Odbor za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo se je kot matično delovno telo s proračunoma seznanil ter sprejel sklep, s katerim predlaga vladi, da preuči pripombe iz razprave in jih po možnosti upošteva pri pripravi dopolnjenih predlogov obeh poračunov.
Predstavniki pravosodja so namreč v razpravi opozarjali, da bo "drastično krčenje sredstev" močno otežilo njihovo delovanje. Med drugim bi po besedah predsednice Sodnega sveta Janje Roblek lahko ogrozilo tudi projekt Lukenda, s tem pa bi se tudi povečalo število tožb zaradi sojenja v nerazumnem roku. Tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je opozorila, da jim bo krčenje proračunskih sredstev močno otežilo delovanje.

Ob tem so koalicijski poslanci opozarjali, da denarja pač ni in da je proračun uravnotežen tako, da se porabi le toliko, kot se ustvari. Kot je dejal Robert Hrovat, smo se v zadnjih petih letih zadolževali "iz rok v usta", zdaj pa je tega konec.
Maša Kociper (PS) mu je odgovorila, da bi bilo vse v redu, če bi se zadolževali za investicije, tako pa se zadolžujemo za tekoče delovanje države. Njena poslanska kolegica Renata Brunskole (PS) pa je dejala, da gremo po poti, ki ni najbolj premišljena. Omenjeni ukrepi bodo namreč po njenem prepričanju prinesli kaos na področju sodstva.
Erjavec napovedal krčenje diplomatske mreže
Zunanji minister Karl Erjavec je danes na skupni seji odborov DZ-ja za zunanjo politiko in zadeve EU-ja opozoril, da zunanje ministrstvo zaradi pomanjkanja sredstev razmišlja o nadaljnjem krčenju oz. reorganizaciji diplomatske mreže. Več poslancev je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pozvalo, naj pred reorganizacijo analizira posledice.

Denar za članarine v mednarodnih organizacijah
"Čeprav so številke višje, se proračun za ministrstvo dejansko znižuje, ker je bilo več sredstev dodeljenih za mednarodne obveznosti," je članom odborov, ki sta se danes seznanila s predlogoma obeh proračunov, uvodoma povedal minister. Pojasnil je, da je Slovenija že nekaj let dolžnica do mednarodnih organizacij in da želi vlada s povečanjem sredstev za mednarodne obveznosti postopoma poplačati članarine.
Na predlog proračuna se je na posebni tiskovni konferenci odzvala opozicijska stranka Pozitivna Slovenija.

PS: V letu 2013 je 300-milijonska luknja
Državni proračun za leti 2013 in 2014 je nerealen, ker temelji na rebalansu proračuna za letos, ki pa ne bo realiziran, kot je bilo načrtovano, kar je že priznal minister za finance Janez Šušteršič, opozarja poslanka Pozitivne Slovenije (PS) Alenka Bratušek. Po njenih besedah je v proračunu za leto 2013 pri davkih in plačah za 300 milijonov evrov luknje.

Manj pri DDV-ju in dohodku od pravnih oseb
Pri tem je izpostavila davek na dodano vrednost (DDV) in davek od dohodka pravnih oseb ter plače uslužbencev državnih organov in zavodov, ki se financirajo iz proračuna. Po oceni stranke je pri omenjenih davkih in pri plačah za po 150 milijonov evrov primanjkljaja, kar pomeni, da "imamo v letu 2013 300 milijonov evrov luknje".

Bratuškova dodaja, da na to, da imajo prav, kaže tudi primanjkljaj v prvih devetih mesecih letos, ki je znašal 1,1 milijarde evrov, medtem ko je bil za celotno leto predviden 1,07 milijarde evrov. K temu je treba prišteti še primanjkljaj v zadnjem četrtletju, pravi in dodaja, da je v letih od 2008 do 2011 primanjkljaj v zadnjih treh mesecih vedno znašal najmanj 150 milijonov evrov, tudi v "bogatem" letu 2008, ko je proračun na koncu izkazoval minimalni presežek, in sicer 360 milijonov evrov.

Zadolžitev v obveznicah za Bratuškovo neuspeh
O zadolževanju Bratuškova pravi, da iz proračuna in zakona o izvrševanju proračuna izhaja, da se bo država zadolžila za štiri milijarde evrov. Pri tem je izpostavila, da je premier Janez Janša dejal, da je zadolževanja konec. Zadnja zadolžitev z izdajo dolarskih obveznic v vrednosti 1,7 milijarde evrov se ji ne zdi uspešna. "Če je to uspeh, res ne vem, kam gremo," je dejala in dodala, da bi morali iti "za šestodstotno zadolžitev daleč na vzhod gledati, katera država ima tako visoke obresti".

S fiskalnim pravilom se ne ukvarja več
Poslanka je izpostavila tudi odgovor finančnega ministra Janeza Šušteršiča na vprašanje, kakšen bi bil proračun, če bi bilo fiskalno pravilo zapisano v ustavo, in sicer da se s fiskalnim pravilom ne ukvarja več, ker so se nekateri odločili, da tega pravila ne bo. "Tako kot pri zadolževanju je postavil predsednika vlade na laž, saj je predsednik vlade rekel, da bosta proračuna za 2013 in 2014 pripravljena, kot da fiskalno pravilo v ustavi imamo," je dejala Bratuškova. Dodala je, da je treba fiskalno pravilo upoštevati, čeprav je zapisano le v uredbi.

Učinki pokojninske reforme že upoštevani
Opozarja še, da je v proračunu za leto 2013 upoštevanih tudi okoli 150 milijonov evrov prihranka iz pokojninske reforme, ni pa še dobila odgovora na vprašanje, na podlagi česa so naredili to oceno. Kot je dejala, ji premier na to vprašanje ni odgovoril, minister za delo Andrej Vizjak jo je naslovil na Šušteršiča, ta pa jo je napotil nazaj na Vizjaka.