Koalicija Za otroke gre mora zbrati 40.000 overovljenih podpisov za razpis referenduma. Foto: BoBo
Koalicija Za otroke gre mora zbrati 40.000 overovljenih podpisov za razpis referenduma. Foto: BoBo
Cerkev pomaga zbirati podpise

Predlagatelji novele zakona, poslanci Združene levice, naj bi že zbrali dovolj podpisov poslancev za sklic izredne seje, na kateri naj bi ustavili zbiranje podpisov in tako preprečili razpis referenduma.

Novela namreč po njihovem prepričanju odpravlja kršitve človekovih pravic. V takšnem primeru ustava razpisa referenduma ne dovoljuje. Če državni zbor referenduma ne bo dovolil, se bodo pobudniki referenduma lahko obrnili na ustavno sodišče.

Državni zbor je tako pred veliko odgovornostjo, saj mora presoditi, ali naj razpiše referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, katerega glavni namen je prav odprava kršitve človekovih pravic z izenačitvijo raznospolnih in istospolnih zakonskih skupnosti. Tako je ocenilo 51 poslank in poslancev, ki so podprli zakon. Po spremembi ustave se državni zbor tej odgovornosti ne more več izogniti na način, da vpraša ustavno sodišče, temveč mora sprejeti odločitev.

Državni zbor ima nalogo varuha ustave in mora odločiti. Gotovo ni pred lahko nalogo, saj mora preveriti, ali bi v katerem koli primeru na podlagi izvedenega referenduma prišlo do odmika odprave kršitev človekovih pravic, pravi predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc.

S tem se odpre pot pobudniku referenduma na ustavno sodišče: "Torej bo moral on dokazati, da ta zakon, s katerim na referendumu želijo doseči njegovo zavrnitev, ne odpravlja kršitve človekovih pravic."

Ljudstvo ni nad ustavo
"V ustavni demokraciji, ki velja tudi v Sloveniji, ljudstvo ni nad ustavo. Ustava je meja, ki omejuje večinsko odločanje parlamenta in večinsko odločanje prebivalcev," pa tistim, ki menijo, da bi moralo o izenačitvi pravic odločati ljudstvo na referendumu, odgovarja nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič.

S situacijo, v kateri smo se znašli, se srečujemo prvič po spremembi referendumskih pravil v ustavi, zato tudi toliko nejasnosti. A dejstvo je, da ustava prepoveduje referendum o zakonu, ki odpravlja kršitev človekovih pravic. Odgovornost za zavrnitev razpisa takšnega referenduma, pa je na državnem zboru.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija

Cerkev pomaga zbirati podpise