Hiša Marka Jakliča, ki so jo že skušali podreti, naj ne bi spadala pod ta morebitni zakon. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Marka Jakliča, ki so jo že skušali podreti, naj ne bi spadala pod ta morebitni zakon. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bi legalizirala nekatere črne gradnje

Če bo predlog potrjen, bo meja za uzakonitev črnih gradenj premaknjena z leta 1967 na leto 1991. Tako bo mogoče uzakoniti vse črne gradnje, ki jih inšpektorji še niso podrli, pa tudi tiste, ki so bile zgrajene pred letom 2003 brez gradbenega, a z lokacijskim dovoljenjem.

"Gre za objekte, ki niso moteči"
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač razloge za tak ukrep pojasnjuje s tem, da bodo tako "uredili vse tiste primere neskladnih nezakonitih gradenj, ki ne pomenijo problema v prostoru, ki nimajo konfliktov v prostoru, konfliktov s sosedi in ki ne posegajo v varovana območja".

Zagotavlja tudi, da predlog ne bo "tako radikalen, kot je bilo zaznati iz prvih poročil medijev". "Bo pa razrešil marsikatero vprašanje, ki se rešuje leta in leta, gre predvsem za tista vprašanja, ki niso moteča v prostoru."

Koliko objektov bi bilo uzakonjenih, še ni znano
Lastniki črnih gradenj bodo morali plačati nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora. Koliko jih bo to stalo, še ni znano. Glavna okoljska inšpektorica Aleksandra Velkovrh zadeve ne želi komentirati, ker zakon še usklajujejo. Inšpektorji ta trenutek vodijo 11.000 postopkov - koliko je črnih gradenj, ki bi lahko postale zakonite, pa še ni znano.

Jaklič ne bi mogel uzakoniti, za Janšo se ne ve
Najbolj razvpita slovenska črna gradnja, kmetija Marka Jakliča nad Polhovim Gradcem, po besedah Velkovrhove zaradi te spremembe zakona ne bo uzakonjena, prav tako ne črna gradnja njenega brata v Vodicah. Na vprašanje, ali bi lahko svojo črno gradnjo na Plešivici uzakonil brat predsednika vlade Rajko Janša, pa ni odgovorila.

Urša Srdič, TV Slovenija

Vlada bi legalizirala nekatere črne gradnje